Kolači koji se ne peku su zaista najbolji izbor ako želite da zasladite vikend, ili ste već počeli da se pripremate za vreme slava.
Kolači koji se ne peku mogu da budu zaista jako ukusni. Donosimo vam pet različitih recepata. Za neke od njih ćete morati da skuvate fil, ali to je sve.
Dugo stajanje kraj šporeta možete da zaboravite.
Za većinu ovih kolača vam je potreban keks kao osnova, jer ne postoje kore.
Prave se veoma lako, ali povedite računa, neki od njih bi trebalo da odstoje pre nego što ih poslužite.
Jedan korak u pripremi manje ne znači da će jelo biti manje ukusno. Kolači bez pečenja su tu da bismo tu tvrdnju i dokazali.
Pa da krenemo redom:
Oreo torta od tri sastojka
Potrebno je:
1 kg Oreo keksa
750 ml slatke pavlake za šlag
65 g šećera u prahu
Priprema:
Na dno kalupa za tortu poređajte jedan sloj Oreo keksa. Opsciono, možete da koristite i mleveni Oreo keks, ali onda koru pravite od keksa, malo otopljenog putera i soka od pomorandže, kao što to radimo sa mnogim keks-tortama.
Izmiksajte pavlaku i za to vreme polako joj dodaj šećer u prahu i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
U smesu dodajte usitnjen oreo i premažite preko keksa.
Tortu stavi u fižider na bar šest sati. Idealno bi bilo da celu noć pre posluživanja ostane u frižideru da bi se smesa učvrstila.
Kuglice od oraha i ruma
Potrebno je:
200 g oraha,
100 g šećera,
100 g rendane čokolade,
malo ruma.
Priprema:
Izmešajte orahe, šećer i renadanu čokoladu, pa dodajte ruma taman toliko koliko vam je potrebno da zamesite testo.
Oblikujte kuglice veličine oraha, ruke malo namažite uljem da bi kuglice dobile pravilan oblik, i zatim ih valjajte po želji u kristal šećer, rendanu čokoladu ili mlevene orahe.
Kuglice ređajte u papirnate korpice i ostaviti da se malo prosuše, pa možete da ih poslužite.
Lešnik štangle
Potrebno je:
100ml vode,
400g šećera,
150 g maslaca,
150g mlevenog keksa,
120ml vode,
400g šećera,
200g maslaca,
350g mleka u prahu,
100 g mlevenog lešnika
Priprema:
Ušpinujte šećer i vodu, dodajte maslac i na kraju keks. Ujednačenu smesu izručite u pleh obložen pek-papirom. Za drugi sloj pomešajte mleko u prahu sa omekšalim maslacem i lešnikom. U šerpi zasebno ušpinujte šećer i vodu, pa time prelijte smesu od maslaca, mleka i lešnika. Mikserom mutite dok se smesa ne ujednači, a potom prelijte preko prvog sloja.
Kuglice sa bademima
Potrebno je:
250 g mlevenih badema,
100 g seckanih badema,
250 g šećera u prahu,
2 jaja,
2 kašike narendane čokolade,
1 limun,
3 kašičice mlevenog keksa,
1/2 kašike cimeta,
1 muskatni oraščić,
1 vanilin šećer,
1/2 praška za pecivo.
Priprema:
Od belanaca umutite čvrst sneg bez šećera, zatim dodajte kašiku po kašiku šećera, vanilin-šećer i umutite. Zatim dodajte bademe, sok i narendanu limunovu koru, narendanu čokoladu, mleveni keks pomešan sa praškom za pecivo, malo rendanog muskatnog oraščića i umesite jednoličnu smesu. Od pripremljene smese oblikujte kuglice, slažite ih u namazani pleh, stavite u zagrejanu rernu i na laganoj vatri ih oko jedan sat sušite.
Natopljeni kolač
Potrebno je:
3 jaja,
5 kašika šećera,
2 kašike griza,
3 kašike kakaoa,
9 kašika mleka,
6 kašika brašna,
1 prašak za pecivo.
Preliv:
5 dl mleka,
7 kašika šećera,
150 g čokolade,
50 g maslaca.
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i dodajte sve ostale sastojke, pa sipajte masu u podmašćen i brašnom posut manji pleh. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru zalijte kuvanim mlekom i šećerom, a odozgo stavite glazuru od topljenog maslaca i čokolade. Ohladite pre služenja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.