5 trikova: Kako da obarite jaja za Uskrs, a da ne pukne ljuska 1Fotografija: Shutterstock

Bližimo se sredini aprila i proslavi Uskrsa, pa pripreme polako mogu da počnu. Pored drugih namirnica i jela na trpezi, jaja su njen neizostavan deo. Ukoliko imate nedoumice u vezi sa odabirom pravih, a želite najbolji rezultat, možda će vam biti korisno ono što smo pripremili u nastavku. Ovo su naši saveti da vam ne pukne ljuska.

  1. Sobne temperature: Izvadite jaja iz frižidera oko 30 minuta pre kuvanja kako bi došla na sobnu temperaturu. To će pomoći u izbegavanju termalnog šoka, koji je često uzrok pucanja.
  2. Probušite jaje: Koristite iglu ili posebnu spravicu za bušenje jaja kako biste napravili malu rupicu na kraju jajeta, pre nego što ga stavite u vodu. To će pomoći u smanjenju pritiska unutar jajeta i sprečavanju pucanja.
  3. Polako zagrevajte vodu: Stavite jaja u hladnu vodu, a zatim postepeno zagrevajte vodu do ključanja. Naglo izlaganje jaja vrućoj vodi takođe može uzrokovati pucanje.
  4. Dodajte sirće u vodu: Dodavanje malo sirćeta u vodu za kuvanje jaja može pomoći u sprečavanju pucanja. Sirće pomaže u stvrdnjavanju spoljašnjeg sloja jajeta, čineći ga manje osetljivim na pucanje.
  5. Koristite starija jaja: Starija jaja (oko nedelju dana) imaju veću vazdušnu komoru na kraju jajeta, što ih čini manje sklonim pucanju tokom kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari