Lešnik gnezda su jednostavna za pripremu i jedan od traženijih sitnih kolača.
Po ovom receptu možete napraviti gnezda sa orasima, lešnicima, kokosom, bademom, pistaćima ili samo sa keksom. Od ove količine ćete dobiti 30-tak lešnik gnezda. Možete ih puniti kupovnim kremom ili domaćim.
Lešnik gnezda, sastojci:
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 50 g crne čokolade
- 60 g margarina
- 1/2 kesice vanilin šećera
- 100 g krupnije mlevenog lešnika
- 150 g mlevenog keksa
Za završinu:
- 50 g mlevenog lešnika
- 100 g krema po izboru (okvirno)
Priprema:
Sjedinite šećer, vodu, čokoladu i margarin. Istopite na srednjoj temperaturi. Kada se svi sastojci sjednite, ostavite da smesa vri nekoliko minuta. Sklonite sa ringle, pa umešajte vanilin šećer i lešnike.
Prohladite smesu mešanjem, pa umešajte keks. Ohladite smesu, pa oblikujte kuglice, blago ih pritisnite (kako bi se dobio oblik dugmeta) i uvaljajte ih u mlevene lešnike. Udubljenja napravite drškom varjače. Poslastičarsku kesicu napunite kremom, stavite nastavak, pa napunite gnezda.
Napomene:
Na isti način možete napraviti gnezda sa bilo kojim orašastim plodovima. A ukoliko se odlučite za kokos, stavite 20 g manje (kokos je suvlji i upija više tečnosti).
Korišćenje poslastičarske kese i nastavka nije obavezno. Jednostavno možete napuniti kesicu za zamrzivač i odseći jedan vrh. Lakše ćete gnezda napuniti kesicom za zamrzivač nego kašičicom. Ako je krem čvrst, istopite ga malo jer ćete lakše raditi.
Po želji, preko krema možete dodati po jedan ceo lešnik. Ukoliko iz nekog razlog ne koristite orašaste plodoive, gnezda možete napraviti samo od keksa – umesto 100 g orašastih plodova tavit 70 g mlevenog keksa, pa potrebi dodajte još.
Ova smesa ne treba da bude jako čvrsta jer će vam gnezda prilikom pravljenja udubljenja pucati.
Ovo je posna varijanta.
Za mrsnu, koristite mrsne sastojke. Varjača je malo veća, ali je drška od koristi za ove kolačiće
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.