Čokolada može da pojača efekte stimulansa ili smanji efekte sedativa i može usporiti zgrušavanje krvi.
Generalni direktor Yurek apoteke, Peter Jurek upozorio je da čokolada u kombinaciji sa nekim lekovima može biti opasna.
„Ko još ne voli čokoladu? Ali pre nego što krenete sa njenom konzumacijom, osvrnite se na lekove koje pijete, jer neke kombinacije mogu biti opasne“, istakao je farmaceut.
Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, više kofeina sadrži.
„Za većinu nas, to je u redu, ali može povećati efekte stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili smanjiti efekte sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Takođe može povećati neželjene efekte hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)“, otkrio je stručnjak.
Čokolada takođe sadrži derivat amino kiseline koji se zove tiramin, koji se takođe nalazi u crvenom vinu, nekim sirevima i pivu.
Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lekovima za snižavanje holesterola kao što su Lipitor ili Crestor. Takođe može izazvati oslobađanje prirodnog histamina u vašem telu i izazvati migrene kod nekih ljudi.
„Čokolada može učiniti nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su ibuprofen (Advil) i naproksen (Aleve) manje efikasnim i stimuliše vaš stomak da previše proizvodi kiselinu, izazivajući neprijatne probleme sa varenjem“, primetio je stručnjak i otkrio da čokolada može da uspori zgrušavanje krvi.
Ako uzimate razređivače krvi, antikoagulanse kao što je varfarin ili antiagregacione agense kao što je aspirin, trebalo bi da znate da čokolada, poput belog luka, može usporiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od modrica i krvarenja.
Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije sa lekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i lekova. Trebalo bi da znate kada vaša hrana deluje protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.