Ako vam je tiganj izgreban, ne bi trebalo da ga koristite: Evo zbog čega 1Foto: Shutterstock/Maliflower73

Posuđe sa nelepljivim premazom dugo se povezivalo sa opasnim hemikalijama, ali nova studija je pokazala koliko mikročestica plastike zapravo može da „pobegne“ iz jedne pukotine u teflonskom tiganju.

Površinska ogrebotina na teflonskom premazu može da oslobodi više od 9.000 mikro i nano čestica i potencijalno kontaminirati hranu štetnim hemikalijama, prema studiji istraživača iz Globalnog centra za sanaciju životne sredine.

Većina nelepljivog posuđa sadrži tragove per i polifluoroakrilnih supstanci, poznatijih kao PFAS.

Izloženost određenim supstancama PFAS povezana je sa većim rizikom od oboljenja jetre, hronične bolesti bubrega, visokog krvnog pritiska i nekih vrsta raka.

Do 2013. posuđe obloženo teflonom pravljeno je od perfluorooktanske kiseline, a onda je jedno istraživanje pokazalo veću učestalost raka bubrega i testisa kod ljudi koji su joj bili izloženi, piše IndexHR.

Zbog toga se danas teflon proizvodi od PFAS supstanci novije generacije.

Međutim, nalazi nove studije pokazuju da čak i mala pukotina u tiganju može biti opasna jer kroz nju hiljade štetnih čestica može završiti u hrani.

Keramički premaz za kuvanje je sve popularnija alternativa teflonu bez PFAS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari