Ako želite bolje zdravlje srca, izbegavajte ovu hranu za doručak, savetuju nutricionistkinje 1Foto: Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

 

Ishrana bogata voćem, povrćem i celovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti srca, tvrde lekari.

Neke namirnice, posebno one sa visokim sadržajem natrijuma, dodanih šećera i nezdravih masti, mogu negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, naročito ako se jedu za doručak. Prekomerna konzumacija takve hrane može doprineti visokom krvnom pritisku, povišenom nivou holesterola i povećanom riziku od srčanih bolesti.

Dijetetičarke i nutricionistkinje, Krutika Nanavati i Destini Mudi, upozorile su na dve vrste hrane koje bismo trebalo da izbegavate za doručak ako želimo da poboljšamo ili očuvamo zdravlje srca.

Razne slatke poslastice i grickalice

Ove poslastice često su pune dodanih šećera, što može dovesti do povećanja nivoa glukoze u krvi. Tokom vremena, prekomerna konzumacija šećera može doprineti inzulinskoj rezistenciji, gojaznosti i dijabetesu tipa 2, a sve su to faktori rizika za srčane bolesti.

„Slatke poslastice i grickalice poput keksiju, slatkiša i kupljenih kolača često sadrže kalorije, ali im nedostaju važne hranljive materije. Preterano uživanje u takvim slatkim grickalicama može dovesti do povećanja telesne težine, još jednog faktora rizika za visok krvni pritisak. Štaviše, poslastice mogu izazvati nagle skokove nivoa šećera u krvi, doprinoseći visokom krvnom pritisku“, kaže Nanavati za SheFinds.

Žitarice

Mnoge žitarice su napravljene od rafinisanih žitarica kojima su oduzeta vlakna i hranljive materije. Ti rafinisani ugljeni hidrati mogu uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi i inzulina, što vodi povećanom skladištenju masti i većem riziku od gojaznosti i metaboličkog sindroma, oba povezana sa srčanim bolestima.

„Žitarice za doručak često imaju veoma visok udeo šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz vaš probavni sistem. Vlakna vam omogućavaju da se duže osećate siti, što pomaže u kontroli unosa hrane i sprečava debljanje. Takođe uzrokuju sporiju probavu, što znači sporije otpuštanje energije u vaš krvotok tokom dana“, ističe Mudi.

Uprkos svojoj praktičnosti, mnoge žitarice za doručak imaju prekomerno visok udeo šećera i nizak udeo vlakana.

„To doprinosi brzom porastu i kasnijem padu nivoa šećera u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od razvoja bolesti srca tokom vremena“, zaključila je Nanavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari