Zdravlje bubrega od vitalne je važnosti za celokupno stanje organizma, kao i za dugovečnost našeg života, dok svakodnevni unos hrane i pića može ih značajno opteretiti.
Peršun je jedan od najzastupljenijih začina koji se koriste u svetu. Daje hrani izuzetnu aromu i poboljšava ukus. Pored toga, od davnina se koristi i kao lekovita biljka sa velikim brojem korisnih svojstava i pomoć u olakšavanju različitih tegoba.
Na primer, čaj od peršuna izvrsno deluje jer je diuretik, što znači da poboljšava rad bubrega i pomaže telu da se oslobodi viška vode i soli.
Čaj od peršuna ima diuretička svojstva. Sadrži ogromnu količinu korisnih vitamina, elemenata u tragovima i eteričnih ulja. Ovaj napitak čini čuda, ali samo ako je pravilno pripremljen i ako se ispravno konzumira.
Peršun je dobar izvor vitamina A i C, kao i minerala gvožđa i sumpora. Hranljiva materija koja se nalazi u najvećoj količini u peršunu je vitamin K, koji je važan za gustinu kostiju i zdravo srce. Najbolje je da napravite čaj od peršuna od svežih listova ove biljke, tako se zadržava najviše hranljivih materija.
Sastojci:
Šaka peršunovog lista i jedan litar vode.
Priprema:
1. Peršun operite i iseckajte na veće komade, stavite u šerpu i nalijte vodom.
2. Zagrejte vodu na srednje jakoj vatri dok ne proključa, smanjite vatru na najnižu i kuvajte još 5 do 10 minuta.
3. Skloniti sa ringle, ostaviti da malo odmori, pa procediti i čuvati u frižideru.
4. Svako jutro popijte šolju napitka.
A pored ovoga, za zdrave bubrege u ishranu možete uključiti lubenice, jabuke, limun, a možete je dopuniti maslinovim uljem – popijte 1 kašičicu ujutru na prazan stomak.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.