Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, tako i u Srbiji. Posledica unosa nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod.
To je saopštilo nacionalno Udruženje “Alergija i ja” koje je početkom 2021. godine pokrenulo projekat “Hrana pod lupom”, u cilju razvijanja svesti o alergijama i intoleranciji na hranu radi poboljšanja kvaliteta života pacijenata.
Udruženje želi da pokrene promene u oblasti deklarisanja namirnica i bezbednije ishrane van kuće, zalagajući se za sigurniji, zdraviji i kvalitetniji život osoba koje imaju zdravstvena ograničenja u ishrani.
„Želimo da svako dete u Srbiji ima obezbeđen obrok u vrtićima i školama, pristup savremenoj terapiji, adekvatnom lečenju, lagodniji i bezbedniji život van kuće“, navodi se u saopštenju.
Oni navode da 20 odsto dece predškolskog uzrasta ima nutritivne alergije. Najčešće prisutne alergije su na jaje, proteine mleka, glutenskih žitarica, kikiriki, lešnik, soju, ribu i morske plodove.
Skreću pažnju da većina deca sa zdravstvenim ograničenjem u ishrani nema obezbeđene obroke u vrtićima i školama.
„Deca sa alergijama na hranu se osećaju izopšteno, stigmatizovano i često razvijaju depresiju“, napominju iz Udruženja.
Oni dodaju i da deklaracije na prehrambenim proizvodima su veoma važne osobama sa alergijama na hranu i ispravno navođenje alergena može nekome spasiti život.
„Restorani, hoteli, pekare, poslastičarnice, prodavnice brze hrane nisu dovoljno upoznati ili zanemaruju ovaj problem, ne ističu alergene u jelima, a zaposleni često i ne znaju odgovore o tačnom sastavu jela i bezbednoj pripremi istog“, dodaje se u saopštenju.
Prema njihovim navodima, lek (Epinefrin) koji može spasiti život pacijentu pri najtežem obliku alergijske reakcije – anafilaksi, u Srbiji nije dostupan.
Ljudi sa alergijama na hranu, kako dodaju, provode mnogo više vremena u planiranju i nabavci hrane, kao i u pripremi obroka, planiranju putovanja ili samo izlaska u restoran sa prijateljima.
„Ishrana bez alergena je i do četiri puta skuplja“, napominju.
Po evropskom istraživanju, samo 10 odsto proizvoda na kojima je na deklaraciji naznačeno “može sadržati tragove…” zapravo i sadrži te tragove.
Alergije na hranu, dodaju, često su udružene sa još nekim atopijskim oboljenjem ili autoimunom bolešću što može uticati na sposobnost ljudi da rade i učestvuju u svakodnevnim aktivnostima, razvijaju socijalnu izolaciju, depresiju.
Pored direktne pomoći pacijentima sa nutritivnim alergijama i intolerancijom, u vidu saveta lekara specijalista, receptima i jelovnicima sastavljenim od namirnica bez alergena, edukacije o čitanju deklaracija, izboru adekvatnih namirnica, Udruženje će raditi na razvijanju svesti na nacionalnom nivou, učestvovanjem u aktivnostima i događanjima i zagovaranjem sa donosiocima odluka u cilju promena i poboljšanja kvaliteta života pacijenata.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.