američke palačinkeFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Američke palačinke spadaju u one deserte kojima je vrlo teško odoleti. Pufnaste, sočne i meke, ove palačinke dosta se razlikuju od onih klasičnih na koje smo navikli, pa ne čudi što ovaj recept izaziva sve više pažnje i postaje sve popularniji i kod nas.

Bogate ugljenim hidratima i mastima, američke palačinke čest su izbor za doručak, kada poslužene uz sveže voće, grčki jogurt ili puter od orašastih plodova i javorov sirup ili med postaju kompletan obrok. Jasno je da je uživanje u ovakvom zalogaju zagarantovano, samo vodite računa da ne preterate sa količinom, budući da je reč o pravoj kalorijskoj bombi. Verujemo da smo vam već napravili zazubice, stoga evo kako da ovaj vazdušasti slatki delikates brzo i lako pripremite kod kuće.

Recept za američke palačinke

Sastojci:

  • 1 šolja (125 g) brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 šolja (240 ml) mleka
  • 2 kašike rastopljenog putera ili ulja
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta (opciono)

Priprema:

  1. U velikoj posudi dobro pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  2. U drugoj posudi, umutite jaje, pa dodajte mleko, rastopljeni puter ili ulje i vanilu, ako je koristite. Dobro sjedinite sve sastojke.
  3. Polako tečne sastojke dodajte u suve, mešajući samo dok se svi sastojci ne povežu, jer smesa treba da bude pomalo grudvasta.
  4. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i malo ga premažite uljem ili puterom.
  5. Za svaku palačinku koristite oko 1/4 šolje smese. Sipajte smesu u tiganj i pecite dok se na površini ne pojave mehurići, a ivice ne postanu zlatnosmeđe. Okrenite palačinku i pecite još 1-2 minuta sa druge strane dok ne postane zlatna.
  6. Poslužite ih tople, uz omiljene dodatke poput javorovog sirupa, svežeg voća ili čokolade. Prijatno!

A ukoliko, pak, vodite računa o zdravlju i liniji, evo kako možete napraviti američke palačinke u potpuno zdravoj verziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari