arrabiata pastaFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Arrabiata pasta je klasično italijansko jelo koje je vrlo lagano i jednostavno za pripremu, a opet vrlo ukusno. Budući da je zvezda ovog jela sočno aromatično povrće, koga trenutno ima u izobilju, arrabiata pasta je odličan izbor za lagani ručak ili večeru tokom toplih letnjih dana.

Uz to, Arrabiata pasta se sprema vrlo brzo i lako, tako da verujemo da će biti čest gost na vašoj trpezi. Da ne dužimo previše, evo recepta:

Arrabiata pasta

Sastojci:

  • 300 g paste (pene ili druga vrsta po izboru)
  • 400 g paradajz pirea ili seckanog paradajza iz konzerve
  • 3-4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2-3 sveže crvene ljute paprike (ili 1-2 kašičice crvene ljute paprike u prahu, ukoliko ne možete da pronađete sveže)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 2-3 kašike sveže iseckanog peršuna (ili sušenog peršuna, ako nemate svež)
  • parmezan ili pekorino sir (po želji, za posluživanje)
Arrabiata pasta, recept za preukusno lagano jelo od sastojaka koje već imate u kući 1
Foto: Shutterstock/Alessio Orru

Uputstvo:

  1. U velikom loncu sa slanom vodom, skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju, dok ne bude „al dente“. Kada je gotova, procedite je, ali sačuvajte malo vode od kuvanja.
  2. Dok se pasta kuva, u velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i crvene ljute paprike (ako koristite sveže) ili crvenu ljutu papriku u prahu. Pržite kratko dok beli luk ne postane zlatnosmeđ i mirisan, ali pazite da ne zagori.
  3. Dodajte paradajz pire ili seckani paradajz. Promešajte i pustite da se sos krčka na srednje niskoj vatri oko 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Po potrebi dodajte so i sveže mleveni crni biber.
  4. Dodajte kuvanu pastu u sos i dobro promešajte da se pasta ravnomerno obloži sosom. Ako je sos pregust, možete dodati malo sačuvane vode od kuvanja paste.
  5. Uklonite sa vatre i umešajte iseckani peršun. Arrabiata pastu poslužite toplu, posutu rendanim parmezanom ili pekorinom, po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari