Arrabiata pasta je klasično italijansko jelo koje je vrlo lagano i jednostavno za pripremu, a opet vrlo ukusno. Budući da je zvezda ovog jela sočno aromatično povrće, koga trenutno ima u izobilju, arrabiata pasta je odličan izbor za lagani ručak ili večeru tokom toplih letnjih dana.
Uz to, Arrabiata pasta se sprema vrlo brzo i lako, tako da verujemo da će biti čest gost na vašoj trpezi. Da ne dužimo previše, evo recepta:
Arrabiata pasta
Sastojci:
- 300 g paste (pene ili druga vrsta po izboru)
- 400 g paradajz pirea ili seckanog paradajza iz konzerve
- 3-4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2-3 sveže crvene ljute paprike (ili 1-2 kašičice crvene ljute paprike u prahu, ukoliko ne možete da pronađete sveže)
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 2-3 kašike sveže iseckanog peršuna (ili sušenog peršuna, ako nemate svež)
- parmezan ili pekorino sir (po želji, za posluživanje)
Uputstvo:
- U velikom loncu sa slanom vodom, skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju, dok ne bude „al dente“. Kada je gotova, procedite je, ali sačuvajte malo vode od kuvanja.
- Dok se pasta kuva, u velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i crvene ljute paprike (ako koristite sveže) ili crvenu ljutu papriku u prahu. Pržite kratko dok beli luk ne postane zlatnosmeđ i mirisan, ali pazite da ne zagori.
- Dodajte paradajz pire ili seckani paradajz. Promešajte i pustite da se sos krčka na srednje niskoj vatri oko 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Po potrebi dodajte so i sveže mleveni crni biber.
- Dodajte kuvanu pastu u sos i dobro promešajte da se pasta ravnomerno obloži sosom. Ako je sos pregust, možete dodati malo sačuvane vode od kuvanja paste.
- Uklonite sa vatre i umešajte iseckani peršun. Arrabiata pastu poslužite toplu, posutu rendanim parmezanom ili pekorinom, po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.