Autorski tim radi na knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje 1Foto: Krisitna Gašpar

Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje je buduća knjiga, na kojoj se intenzivno radi. Mali autorski tim, okupljen oko portala Recepti i Kuvar online, prikuplja i selektira stare recepte, koji su nastali pre Drugog svetskog rata na ovim prostorima.

 

Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor Dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Dejan Ilić, stručni saradnik i gastro urednik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik.

Tradicija srpske kuhinje je veoma stara. Jedan od najstarijih srpskih kuvara bio je Srbski kuvar jeromonaha manastira Krušedol, Jerote Draganovića, štampan 1855. godine na staroslovenskom jeziku. A jedan od najučenijih ljudi krajem 19. i početkom 20. veka, Sima Trojanović (etnolog), 1896. godine objavio je knjigu Starinska srpska jela i pića.

Lista ovakvih starih zbirki recepata, kuvara, knjiga običaja, dosta je dugačka. Ove knjige predstavljaju našu osnovnu motivaciju i pokretačku snagu da započnemo i završimo ovaj projekat, sa osnovnom idejom: sačuvati od zaborava deo kulinarske i kulturne baštine naših predaka.

U ovoj knjizi čitaoci će moći da pronđu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice. Knjiga će biti štampana na srpskom i engleskom jeziku.

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari