Bademovo mleko je biljna alternativa za mleko, koja u poslednje vreme postaje sve popularnija i kod nas, naročito među veganima. Zbog visoke nutritivne vrednosti badema, ovaj napitak vrlo je zdrav, a uz to može biti odlična izbor za sve one koji su alergični na laktozu.
Iako bademovo mleko danas možete pronaći u svim marketima, dobra vest je da ga lako, uz malo strpljenja, možete napraviti i kod kuće. U nastavku otkrijte kako:
Bademovo mleko
Sastojci:
- 1 šolja sirovih badema
- 3 šolje vode plus još za potapanje badema
- 1 kašika agavinog sirupa
- prstohvat morske soli
Priprema:
- Stavite bademe u posudu, pa prelijte vodom tako da ogreznu i ostaviti ih tako najmanje 12 sati.
- Nakon toga, ocedite bademe.
- Izmešajte bademe i 3 šolje vode u blenderu na maloj brzini 10 sekundi, pa isključite blender na 5 sekundi. Nakon toga mešajte bademe i vodu na velikoj brzini 60 sekundi, pa procedite smesu kroz gazu ili čistu suvu krpu.
- Uklonite pulpu ili je sačuvajte za drugu upotrebu.
- Očistite blender, pa vratite mleko u njega. Dodajte agavin sirup i so, pa blendajte mleko dok ne postane glatko.
- Konzumirajte samostalno ili kao dodatak ovsenoj kaši, smutijima i drugim zdravim jelima.
Savet kuvara:
Umesto agavinog sirupa, slobodno možete koristiti med, javorov sirup ili drugi zaslađivač po želji.
Izvor: allrecipes
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.