Posna trpeza je obavezna za Badnji dan, pa sa tim u vezi danas vas podsećamo na 6 ukusnih posnih jela koja su kao stvorena za ovaj veliki pravoslavni praznik.
Od kremastih i osvežavajućih salata, preko ribljih i morskih specijaliteta, do ukusne sočne torte, posna jela koja slede u nastavku predstavljaju jedan od mogućih menija za Badnji dan. Stoga, ukoliko vam nedostaje inspiracije na ovu temu, u nastavku pogledajte naše preporuke i izaberite favorita za svečani posni ručak ili večeru u krugu porodice.
Posna trpeza za Badnji dan
Salata od pasulja
Salata od pasulja kombinuje više sastojaka koji na prvi pogled deluju nespojivo, ali zapravo savršeno idu zajedno. Kremasti pasulj, hrskavi orasi, slatkaste jabuke, urme i med, uz još nekoliko aromatičnih i osvežavajućih namirnica, predstavljaju pravu harmoniju ukusa i savršeno uzbudljiv gastronomski doživljaj. Možete je poslužiti kao predjelo ili prilog uz ribu, a verujemo da će njen ukus oduševiti sve one koji je budu probali. Recept pogledajte ovde.
Krompir salata
Krompir salata jedna je od onih koje jedemo u svim prilikama. Jednostavna, ukusna i zasitana, ona odlično ide uz jela od ribe, pa je kao takva savršena za Badnji dan. U klasičnu krompir salatu obično se dodaju sirće, luk, so, biber i ulje, a recept koji danas delimo sa vama donosi malo drugačiju i sočniju verziju ovog ukusnog jela. Recept je tu – obavezno probajte!
Punjene lignje
Hrskave spolja, a sočne iznutra, punjene lignje su ukusno jelo koje se može poslužiti kao predjelo ili glavno jelo za Badnje veče, uz prilog i salatu po želji. Recept vas čeka ovde.
Hobotnica na žaru
Hobotnica na žaru je pravi delikates koji najčešće naručujemo u restoranu, kada želimo da se počastimo nekim finim specijalitetom. Nežna aroma i meko meso hobotnice, u kombinaciji sa maslinovim uljem, peršunom i limunom, predstavlja posebno gastronomsko iskustvo koje se dugo pamti. No, ovaj recept lako možete napraviti kod kuće, a Badnji dan je savršena prilika za to. Recept pogledajte ovde.
Pijani šaran
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne trpeze! Ukusno riblje meso, aromatizovano limunom, začinskim biljem i obaveznim belim vinom stvara pravu harmoniju ukusa i predstavlja istinski delikates kome je teško odoleti. Bilo da ga pečete sa pirinčem, krompirom ili drugim povrćem po želji, ovo jelo garantuje slast i istinski gurmanski užitak! Recept pogledajte ovde.
Posna Kapri torta
Naravno, posna trpeza nije potpuna bez jedne ukusne torte, a posna Kapri torta je upravo takav desert! Ova ukusna kremasta poslastica sadrži sve omiljene note ove torte u mrsnoj varijanti, kao što su vanila, čokolada i sočno crveno voće, samo što je ostatak recepta prilagođen postu. No, ono što je najvažnije – odličan ukus je tu! Probajte i uverite se sami – evo recepta.
Nadamo da vam se dopadaju naši predlozi jela za Badnji dan i da ćete u njima uživati u društvu dragih ljudi. Srećan praznik i prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.