Maroko, pored toga što je egzotičan i privlačan, šaren sa izraženim koloritom, prefinjenom arhitekturom, carskim gradovima, zanimljivim i ljubaznim ljudima, podjednako je interesantan u domenu kulinarstva.
Neobične kombinacije namirnica, meso sa suvim voćem i obiljem začina (šafran, cimet, kim, crni biber, kurkuma, kardamom, karanfilić, đumbir, ružina vodica, ili od cveta pomorandže) sa susamom i medom. Slatki ili slani kuskus, tažin, puno egzotičnog voća i povrća, slatkiši pravljeni sa urmama i orašatim plodovima, čaj od mente. U marokanskoj kuhinji svako su vekovima ostavili jedinstvene tragove Berberi, Arapi, Mavari, Otomansko carstvo, Francuzi.
Šta nam je sve potrebno:
- 250 g griza
- 150 g brašna
- 550 ml mlake vode
- jedan suvi kvasac
- pola praška za pecivo
- šećer puna kašika
- pola kašičice soli
- puter ili ulje
Način pripreme:
Pomešati griz, brašno, prašak za pecivo, kvasac, šećer i so, preliti mlakom vodom, mutiti štapnim blenderom dok se ne pojave sitni mehurići (oko 5 min). Potom sipamo smesu u staklenu posudu i ostavimo da odstoji pola sata. Isti postupak je i za zatvoreni blender.
Zagrejani tiganj namazati puterom ili uljem vrlo malo, uliti (50-60ml) smese na sredinu tiganja, smesa će se sama razliti. Peći na laganoj vatri 2-3 minuta, samo sa jedne strane, na površini testa ćete ugledati mehuriće raznih veličina, a potom i rupice.
Palačinka je pečena kada vas površina podseti na sunđer. Možete staviti i više smese, u tom slučaju će palačinke biti veće. Palačinke odlagati na papirni ubrus da se ohlade.
Baghrir poslužiti na sledeći način: na većem tanjiru složite palačinke u krug, u sredinu stavite posudicu u kojoj se nalazi mešavina zagrejanog putera i meda, time prelivajte plačinke ili samo med, džem koji volite ili čokoladu.
NAPOMENA: možete koristiti svež kvasac (polovina pakovanja), palačinke je moguće peći i bez dodatka putera ili ulja, u tom slučaju vam treba teflonski tiganj, koji povremeno obrišemo papirnim ubrusom.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.