Ako ste i vi ljubitelj proverenih starinskih recepata, ova baklava će vam se sigurno dopasti. Bogata je i sočna, a pre svega neverovatno ukusna.
Baklava je jedna od orijentalnih poslastica koja se kod nas odavno odomaćila, a ono što joj zapravo daje posebnu draž je to što se veoma jednostavno pravi.
Istoričari hrane smatraju da je moderna baklava nastala u Turskoj, tokom Osmanskog Carstva, da bi zatim bila prilagođena u Grčkoj. Međutim, tehnika slojevitog nanizivanja tankog testa s orasima i medom može se pratiti sve do 8. veka pre nove ere, tokom Asirskog Carstva.
Kako god, baklava je mnogima omiljena poslastica, a sada, tokom posta idealno je vreme da spremite ovaj posni kolač.
Potrebno je:
450 grama seckanih oraha
1 kašičica mlevenog cimeta
1 pakovanje kora od tankog testa
1 šolja otopljenog butera
1 šolja belog šećera
1 šolja vode
½ šolje meda
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica narendane korice limuna.
Priprema:
Uključite rernu na 175 stepeni Celzijusa. Namastite pleh dimenzija 9×13 inča (23×33 cm).
Pomešajte orahe i cimet. Razvucite kore od testa i prepolovite ih da odgovaraju veličini pleha. Pokrijte kore vlažnom krpom dok slažete baklavu da ne bi isušile.
Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha. Četkom ih obilno premazujte otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa oko 6 listova kora.
Oštrim nožem isecite baklavu na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pazite da pravilno isecete do dna svih slojeva.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 50 minuta.
Dok se baklava peče, u maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte šećer i vodu i pustite da proključa. Dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.