baklave sa orasimaFoto: Shutterstock/harexape

Baklave su orijentalna poslastica bogatog ukusa, koja se često priprema za razne svečanosti poput slava i praznika. Budući da smo već duboko zakoračili u taj period godine, danas sa vama delimo jedan odličan recept za sočne baklave sa orasima, koje, uz malu modifikaciju, možete napraviti i u posnoj verziji.

Tajna dobre baklave jeste u dobrim sastojcima, ali i u tome da vruću baklavu prelijete ohlađenim sirupom. Zbog toga prvo pripremite sirup kako bi se dovoljno ohladio dok se baklave peku. Hrskave spolja, a sočne i pune fila iznutra, ove baklave oduševiće sve vaše goste, a ukoliko želite nešto egzotičniju varijantu, orahe zamenite pistaćima, a limun pomorandžom. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta gastro.24sata.hr, sledi u nastavku:

Baklave sa orasima

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g oraha
  • 250 g maslaca (ili margarina za posnu varijantu)
  • 700 ml vode
  • 600 g šećera
  • 1 limun
Baklave: Recept za omiljeni slavski desert 1
Foto: Shutterstock/harexape

Postupak:

  1. Prvo pripremite sirup kojim ćete preliti baklavu – u loncu pomešajte vodu i šećer, pa prokuvajte dok se šećer ne otopi i dok smesa ne počne da se zgušnjava. Dodajte sok i narendanu koricu od pola limuna, pa ostavite da se ohladi.
  2. Otopite maslac (ili margarin) i sameljite orahe.
  3. Pleh za pečenje (20 x 30cm) premažite maslacem. Ako je potrebno, kore isecite na veličinu pleha.
  4. Postavite tri kore u pleh za pečenje, pa svaku premažite maslacem. Odozgo pospite nekoliko kašika mlevenih oraha, pa pokrijte jednom korom, premažite je maslacem, dodajte još jednu koru, premažite je maslacem i pospite orasima. Postupak ponavljajte sve dok vam ne ostanu tri kore. Poslednje tri kore premažite maslacem, i složite u pleh za pečenje.
  5. Baklavu isecite na rombove, prelijte ostatkom otopljenog maslaca i, po želji, na svaki romb stavite po polutku oraha.
  6. Pecite baklavu 10 minuta na 190 stepeni, a nakon toga spustite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40 minuta.
  7. Izvadite baklavu iz pećnice i odmah vruću prelijte hladnim šećernim sirupom. Ostavite da se baklava ohladi pre posluživanja kako bi fino upila sirup.
  8. Poslužite i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari