bamijaFoto: Shutterstock/Veliavik

Bamija je povrće koje se često koristi u kuhinjama širom sveta, posebno u mediteranskoj, bliskoistočnoj i afričkoj kuhinji. To je plod biljke koja pripada porodici slezova (Malvaceae) i poznata je po svojoj karakterističnoj duguljastoj formi.

Bamija ima blagu, pomalo sluzavu teksturu kada se kuva, što je čini odličnom za supe i čorbe, ali se može pripremati i na druge načine, poput prženja ili pečenja. Osim što je ukusna, bamija je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, pa je i veoma hranljiva. A ono što je najbolje u vezi sa ovom namirnicom jeste to što je niskokalorična (33 kcal na 100g), tako da u njoj možete uživati bez griže savesti. U nastavku pogledajte kako od ove zdrave namirnice možete pripremiti ukusno varivo sa paradajzom:

Bamija

Sastojci:

  • 500 g bamije
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica limunovog soka (po želji)
  • Peršun za dekoraciju (po želji)
Bamija - recept za ukusno, zdravo i niskokalorično varivo koje ćete odmah uvrstiti u svoj jelovnik 1
Foto: Shutterstock/Veliavik

Priprema:

  1. Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
  2. Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
  3. Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
  4. Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
  5. Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari