Bamija je povrće koje se često koristi u kuhinjama širom sveta, posebno u mediteranskoj, bliskoistočnoj i afričkoj kuhinji. To je plod biljke koja pripada porodici slezova (Malvaceae) i poznata je po svojoj karakterističnoj duguljastoj formi.
Bamija ima blagu, pomalo sluzavu teksturu kada se kuva, što je čini odličnom za supe i čorbe, ali se može pripremati i na druge načine, poput prženja ili pečenja. Osim što je ukusna, bamija je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, pa je i veoma hranljiva. A ono što je najbolje u vezi sa ovom namirnicom jeste to što je niskokalorična (33 kcal na 100g), tako da u njoj možete uživati bez griže savesti. U nastavku pogledajte kako od ove zdrave namirnice možete pripremiti ukusno varivo sa paradajzom:
Bamija
Sastojci:
- 500 g bamije
- 1 velika glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 srednja paradajza (ili 200 ml pasiranog)
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica limunovog soka (po želji)
- Peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Očistite bamiju i blanširajte je u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržala lepu boju.
- Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta.
- Dodajte seckani ili pasirani paradajz. Kuvajte dok se paradajz ne sjedini sa lukom i omekša, oko 5-10 minuta.
- Dodajte bamiju u sos, posolite i pobiberite po ukusu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako želite, dodajte limunov sok na kraju kuvanja.
- Poslužite toplo, po želji posuto seckanim peršunom i uživajte u ovom ukusnom, zdravom jelu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.