Banana hleb je vrsta hleba koja se pravi od zrelih banana. To je jednostavan, ukusan i svestran recept koji se najčešće priprema kako bi se potrošile prezrele banane koje bi inače bile bačene. Poznat je po svojoj sočnoj i mekoj teksturi, kao i po slatkom, bogatom ukusu banana.
Popularan je zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti, a često se pravi kod kuće zbog svojih nutritivnih vrednosti i prijatnog ukusa. Može se jesti kao užina, doručak, ili desert. Evo jednog jednostavnog recepta:
Banana hleb
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 1/3 šolje otopljenog maslaca
- 1 kafena kašika sode bikarbone
- prstohvat soli
- 3/4 šolje šećera
- 1 jaje, umućeno
- 1 kafena kašičica ekstrakta vanile
- 1 1/2 šolje brašna
- seckana crna čokolada, orašasti plodovi ili suvo voće, po želji
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C . Podmažite kalup za hleb (oko 22,5 x 12,5 cm) ili ga obložite papirom za pečenje.
- U velikoj činiji, viljuškom izgnječite banane dok ne postanu potpuno glatke.
- U izgnječene banane dodajte otopljeni maslac i dobro izmešajte.
- U mešavinu banane i maslaca dodajte sodu bikarbonu, so i šećer, pa sve promešajte.
- Umutite jaje i vanilu, pa ih dodajte u smesu, i ponovo sve dobro promešajte.
- Postepeno dodajte brašno, mešajući sve dok se ne sjedini, ali vodite računa da ne preterate sa mešanjem kako testo ne bi bilo gumenasto.
- Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati seckanu čokoladu, orašaste plodove ili suvo voće.
- Izlijte smesu u pripremljen kalup i poravnajte odozgo nožem ili špatulom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu banana bread-a ne izađe čista.
- Ostavite hleb da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
- I to je to! Vaš banana bread je spreman za uživanje. Možete ga poslužiti samog ili uz malo običnog ili nekog putera od orašastih plodova i sveže seckano voće ili džem. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.