Baunti kolač je domaća verzija poznatog slatkiša koju odlikuje jednako lep ukus i zanimljiva tekstura. Hrskava kora od keksa i čokolade, bogat fil od kokosa, te sočan kremasti ganaš predstavljaju savršeno jedinstvo omiljenih slatkih ukusa i bude sva čula.
Baunti kolač pravi se prilično brzo i lako, i to bez pečenja, pa ukoliko ste ljubitelj kokosa, a jede vam se nešto kremasto, čokoladno i sočno, obavezno napravite ovu poslasticu i uživajte u njenom jedinstvenom ukusu:
Baunti kolač
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g crne čokolade
- 50 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 150 ml mleka
Za fil:
- 700 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g griza
- 150 g kokosa
- 125 g putera
Za ganaš:
- 150 ml slatke pavlake
- 150 g crne čokolade
Priprema:
- Za koru najpre na tihoj vatri istopite čokoladu i puter, pa im dodajte mleko, šećer u prahu i mleveni keks. Dobro sjedinite rukama da dobijete homogenu smesu, pa je ravnomerno utisnite u kalup za kolače ili u dublji pleh.
- Za krem sipajte mleko, šećer i vanilin šećer u šerpicu, pa stavite da provri. Nakon toga, smanjite temperaturu, sipajte griz, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se fino ne zgusne.
- Dok je još vruće dodajte puter i kokos, pa sve dobro promešajte da se fil lepo sjedini i ostavite da se hladi.
- U međuvremenu spremite ganaš tako što ćete zagrejati slatku pavlaku (ali ne da proključa), pa je preliti preko izlomljene čokolade i mešati dok se ne istopi.
- Na koru prvo nanesite ohlađen fil, pa prelijte ganašom.
- Stavite Baunti kolač u frižider na nekoliko sati da se ganaš dobro stegne, pa secite na kocke ili šnite i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.