baunti kolačFoto: Shutterstock/pangohr

Baunti kolač je domaća verzija poznatog slatkiša koju odlikuje jednako lep ukus i zanimljiva tekstura. Hrskava kora od keksa i čokolade, bogat fil od kokosa, te sočan kremasti ganaš predstavljaju savršeno jedinstvo omiljenih slatkih ukusa i bude sva čula.

Baunti kolač pravi se prilično brzo i lako, i to bez pečenja, pa ukoliko ste ljubitelj kokosa, a jede vam se nešto kremasto, čokoladno i sočno, obavezno napravite ovu poslasticu i uživajte u njenom jedinstvenom ukusu:

Baunti kolač

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g crne čokolade
  • 50 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 ml mleka

Za fil:

  • 700 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g griza
  • 150 g kokosa
  • 125 g putera

Za ganaš:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 150 g crne čokolade
Baunti kolač - savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade 1
Foto: Shutterstock/Tanya_Terekhina

Priprema:

  1. Za koru najpre na tihoj vatri istopite čokoladu i puter, pa im dodajte mleko, šećer u prahu i mleveni keks. Dobro sjedinite rukama da dobijete homogenu smesu, pa je ravnomerno utisnite u kalup za kolače ili u dublji pleh.
  2. Za krem sipajte mleko, šećer i vanilin šećer u šerpicu, pa stavite da provri. Nakon toga, smanjite temperaturu, sipajte griz, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se fino ne zgusne.
  3. Dok je još vruće dodajte puter i kokos, pa sve dobro promešajte da se fil lepo sjedini i ostavite da se hladi.
  4. U međuvremenu spremite ganaš tako što ćete zagrejati slatku pavlaku (ali ne da proključa), pa je preliti preko izlomljene čokolade i mešati dok se ne istopi.
  5. Na koru prvo nanesite ohlađen fil, pa prelijte ganašom.
  6. Stavite Baunti kolač u frižider na nekoliko sati da se ganaš dobro stegne, pa secite na kocke ili šnite i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari