Bečke šnicle su jedan od omiljenih jela, a ako želite da meso bude mekano, evo recepta sa savetima kako da postignete savršen rezultat.
Bečka šnicla je savršeno jelo za nedeljni ručak. Čak i ako neka ostane može da bude idealna osnova za sendvič koji ćete poneti sutra na posao.
Bečka šnicla recept
Sastojci:
4 svinjske ili pileće šnicle (oko 150-200g po komadu)
2 jajeta
100g brašna
100g prezli
So i biber po ukusu
Ulje za prženje (suncokretovo, kukuruzno ili maslinovo)
Limun (po želji)
Priprema:
Priprema mesa:
Ako koristite svinjetinu, prvo obavezno da izaberete komad mesa sa manje vlakana, na primer, od buta ili vrata. Svinjetina je odlična za bečke šnicle, jer je dovoljno sočna i može se brzo spremiti.
Ako želite pileće šnicle, najbolje je koristiti pileća belo meso. Takođe, možete ih iseći na tanje komade.
Meso stavite između dva lista plastične folije ili u plastičnu kesu i lagano ga istucite čekićem za meso dok ne postane tanje (oko 1 cm debljine). Ovo će učiniti meso mekim i sočnim.
Marinada za sočnost:
Nakon što ste istukli šnicle, možete ih marinirati. Jedan od trikova za mekše meso je da ga marinirate u mešavini jogurta i limunovog soka (ili samo limunovog soka sa malo maslinovog ulja i soli). Ostavite meso u marinadi oko 30 minuta do 1 sat pre prženja. Ova kiselina iz limuna ili jogurta pomoći će da meso postane mekše.
Paniranje:
U tri plitke posude pripremite:
U jednoj stavite brašno u koje ćete staviti malo soli i bibera.
U drugoj umutite jaja.
U trećoj stavite prezle.
Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, potom je potopite u umućeno jaje, a na kraju dobro uvaljajte u prezle. Pritom, pazite da prezle budu ravnomerno raspoređene i da ih dobro pritisnete kako bi se lepše zalepile za meso.
Prženje:
U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Da biste znali da je ulje dovoljno zagrejano, možete ubaciti malo prezli u tiganj. Ako počnu da „sikću“, ulje je spremno.
Stavite šnicle u tiganj, ali pazite da ne pretrpavate tiganj, jer meso mora da se prži ravnomerno. Pržite šnicle sa obe strane, oko 3-4 minuta s obe strane, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
Kada su gotove, izvadite šnicle i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Služite:
Bečke šnicle poslužite uz limun, sveže salate, pire krompir ili pomfrit, po želji.
Saveti za mekše meso:
Mariniranje: Kao što je već pomenuto, marinada sa kiselinom (limun, jogurt) čini meso mekšim. To je najvažniji trik za sočnost i mekoću.
Istucite meso: Istucivanje čekićem za meso pomaže da vlakna mesa postanu mekša i da se ubrza proces kuvanja.
Nemojte predugo pržiti: Ako šniclu previše pržite, meso može postati suvo i tvrdo. Optimalno vreme prženja je oko 3-4 minuta sa svake strane, sve dok ne postane zlatno i hrskavo.
Temperatura ulja: Prženje na srednje jakoj vatri je ključno. Ako je ulje previše vruće, šnicle mogu brzo da postanu previše tamne spolja, a unutra ostanu nedovoljno pečene.
Sleđenjem ovih saveta, uživaćete u mekim, sočnim bečkim šniclama koje su savršeno hrskave spolja i mekane iznutra!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.