Zaista izgleda čudno, čak pomalo i odbojno, kada se pogleda u posudu, a u belancu pluta bela sluz koja je pričvršćena za žumance. Da li je takvo jaje bezbedno za upotrebu? Odgovor će vas iznenaditi, piše aktivni.metropolitan.si…
Jaja pripremamo na razne načine – kajgana, sirova, tvrdo kuvana, poširana. Ukoliko ste tokom pripreme primetili belu sluz u jajetu, niste jedini. Međutim, ova bela nit ima važnu ulogu u razvoju jajašca.
Naravno, nije ono što ste prvo pomislili…
Nije pupčana vrpca. Takođe, nije pileća sperma ili embrion. Kad biste jaje gledali kroz ljusku, videli biste jednu belu nit na vrhu, a drugu na dnu žumanca. Ove končaste strukture napravljene su od proteina i podupiru žumance – držeći žumanac u sredini i štiteći ga od udaranja u ljusku.
Da je li takvo jaje bezbedno za jelo?
Apsolutno. Pre pripreme jela zaista nije potrebno uklanjati ovaj deo žumanca. Jestiv je i kuvanjem ili pečenjem svakako iščezava. Takođe, ne utiče na samu pripremu jaja, osim ako ne pravite krem od jaja ili puding gde vam je potrebna glatka tekstura. U tom slučaju potrebno je da procedite jaja.
Zapravo, trebalo bi da cenimo ovu belu tvorevinu – to je znak da je jaje sveže. Ako se bele niti ne vide, jaje je možda predugo stajalo u frižideru.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.