beli anđeo tortaFoto: Shutterstock/AnnapolisStudios

Beli anđeo je poznata srpska torta koja je omiljena na mnogim slavljima i svečanostima. Svedenog nežnog izgleda i blagog ukusa, ova torta je sočna, lagana i kremasta, pa je kao takva idealna završnica bogatog svečanog ručka. Slojevi svetlih korica koji su obilno premazani kremom od slatke pavlake i krem sira stvaraju neodoljivu harmoniju ukusa, zbog čega je teško stati na jednom parčetu…

Beli anđeo se vrlo lako priprema i to od svega nekoliko sastojaka, pa ukoliko ste u potrazi za receptom koji svi vole, a nemate volje, vremena ili inspiracije za neki komplikovaniji desert, onda je ova poslastica pravi izbor za vas. U nastavku pogledajte detaljan recept za tortu Beli anđeo:

Beli anđeo

Sastojci:

Za kore:

  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • Čokoladne mrvice, pečeni mleveni lešnik, sveže voće, listići badema, kokos, po želji
Beli anđeo - recept za tortu nežnog izgleda i kremastog ukusa koja osvaja na prvi zalogaj 1
Foto: Shutterstock/Iurii Korolev

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
  2. U čistoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i vanilu, nastavljajući da mutite dok se šećer potpuno ne istopi.
  3. Lagano dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pazeći da ne izbacite vazduh iz smese. Mešajte lagano, kašikom ili špatulom.
  4. Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite oko 25-30 minuta, ili dok ne bude zlatnosmeđa i čvrsta na dodir. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, kora je gotova. Ostavite da se ohladi.
  5. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta.
  6. Lagano dodajte krem sir i sve zajedno sjedinite, pazeći da smesa ne izgubi vazdušastost.
  7. Ohlađenu koru po dužini presecite na dva ili tri dela (po želji), pa u skladu sa tim podelite i fil da biste imali dovoljno za sve kore i spoljašnji sloj torte.
  8. Na prvu koru nanesite deo fila, pa ponovite postupak onoliko puta koliko imate kora, a zatim tortu odozgo i sa strane takođe premažite filom.
  9. Po želji, tortu dekorišite rendanom čokoladom (mlečnom ili belom), svežim voćem  ili pospite mlevenim počenim lešnikom, listićima badema ili kokosom.
  10. Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata ili, najbolje, preko  noći da se dobro ohladi, stegne i da se svi ukusi lepo sjedine. Uživajte u ukusnoj i laganoj torti Beli anđeo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari