Beli anđeo je poznata srpska torta koja je omiljena na mnogim slavljima i svečanostima. Svedenog nežnog izgleda i blagog ukusa, ova torta je sočna, lagana i kremasta, pa je kao takva idealna završnica bogatog svečanog ručka. Slojevi svetlih korica koji su obilno premazani kremom od slatke pavlake i krem sira stvaraju neodoljivu harmoniju ukusa, zbog čega je teško stati na jednom parčetu…
Beli anđeo se vrlo lako priprema i to od svega nekoliko sastojaka, pa ukoliko ste u potrazi za receptom koji svi vole, a nemate volje, vremena ili inspiracije za neki komplikovaniji desert, onda je ova poslastica pravi izbor za vas. U nastavku pogledajte detaljan recept za tortu Beli anđeo:
Beli anđeo
Sastojci:
Za kore:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Za dekoraciju:
- Čokoladne mrvice, pečeni mleveni lešnik, sveže voće, listići badema, kokos, po želji
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
- U čistoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i vanilu, nastavljajući da mutite dok se šećer potpuno ne istopi.
- Lagano dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pazeći da ne izbacite vazduh iz smese. Mešajte lagano, kašikom ili špatulom.
- Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite oko 25-30 minuta, ili dok ne bude zlatnosmeđa i čvrsta na dodir. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, kora je gotova. Ostavite da se ohladi.
- U drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta.
- Lagano dodajte krem sir i sve zajedno sjedinite, pazeći da smesa ne izgubi vazdušastost.
- Ohlađenu koru po dužini presecite na dva ili tri dela (po želji), pa u skladu sa tim podelite i fil da biste imali dovoljno za sve kore i spoljašnji sloj torte.
- Na prvu koru nanesite deo fila, pa ponovite postupak onoliko puta koliko imate kora, a zatim tortu odozgo i sa strane takođe premažite filom.
- Po želji, tortu dekorišite rendanom čokoladom (mlečnom ili belom), svežim voćem ili pospite mlevenim počenim lešnikom, listićima badema ili kokosom.
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata ili, najbolje, preko noći da se dobro ohladi, stegne i da se svi ukusi lepo sjedine. Uživajte u ukusnoj i laganoj torti Beli anđeo!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.