Kako sam ugledala ovaj predivni beli kolač, koji je naša koleginica Mira donela u redakciju da sa nama podeli radost odlaska u mirovinu, pre prvog zalogaja bila sam sigurna da ću beli kolač praviti čim se ukaže prilika.
Jednostavno mi se dopao na prvi pogled, belina i prefinjenost. Sam naziv za kolač beli anđeo ili bela torta govori sve što treba.
Za sve one koji nisu ljubitelji jakih torti i kolača sa dosta oraha ili čokolade, ovo je kolač izbora sa bezbroj slojevitih belih korica i divnim svetlim filom između.
Mišljenja smo da bi profesionalni kuvari ali i iskusne kuvarice mogle malo da unaprede ionako predivan kolač, u obzir dolaze listići badema, džem od maline, sirup od zove. To su samo moja razmišljanja.
Šta nam je sve potrebno:
- pakovanje kora za rozen tortu
- 1l mleka
- 150g šećera
- 200g šećera u prahu
- 3 pudinga od vanile
- 200g bele čokolade
- 250g putera
- 300g krem šlaga
- 2dl kisele vode
- 1 kisela pavlaka
Način pripreme:
Sve se svoodi na pripremu krema i filovanje, obzirom da su nam kore kupovne.
U mleko dodati šećer i razmućeni puding (u 100ml mleka) pa kuvati dok puding ne postane gust, sve to na laganoj vatri.
Umutiti puter sa šečerom u prahu.
Šlag umutiti sa kiselom vodom.
U ohlađeni puding dodati puter, šlag, pa nastaviti sa dodavanjem sastojaka, jedno pakovanje kisele pavlake, polovina narendane bele čokolade. Sve lepo pomešati i sjediniti u krem fil, pa svaku koru premazati dobijenim filom. I tako slagati sve dok ne utrošimo materijal. Preostalu belu čokoladu narendati preko kolača. Neka vaš anđeo odstoji preko noći u frižideru.
Tortu ili kolač seći prema želji, na kockice ili pravougaone komade.
Draga Miro, hvala.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.