Beli anđeo ili bela torta (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Kako sam ugledala ovaj predivni beli kolač, koji je naša koleginica Mira donela u redakciju da sa nama podeli radost odlaska u mirovinu, pre prvog zalogaja bila sam sigurna da ću beli kolač praviti čim se ukaže prilika.

Jednostavno mi se dopao na prvi pogled, belina i prefinjenost.  Sam naziv za kolač beli anđeo ili bela torta govori sve što treba.

Za sve one koji nisu ljubitelji jakih torti i kolača sa dosta oraha ili čokolade, ovo je kolač izbora sa bezbroj  slojevitih belih korica i divnim svetlim filom između.

Mišljenja smo da bi profesionalni kuvari ali i iskusne kuvarice mogle malo da unaprede ionako predivan  kolač, u obzir dolaze listići badema, džem od maline, sirup od zove. To su samo moja razmišljanja.

Šta nam je sve potrebno:

  • pakovanje kora za rozen tortu
  • 1l mleka
  • 150g šećera
  • 200g šećera u prahu
  • 3 pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 250g putera
  • 300g krem šlaga
  • 2dl kisele vode
  • 1 kisela pavlaka
Beli anđeo ili bela torta (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

Sve se svoodi na pripremu krema i filovanje, obzirom da su nam kore kupovne.

U mleko dodati šećer i razmućeni puding (u 100ml mleka) pa kuvati dok puding ne postane gust, sve to na laganoj vatri. 

Umutiti puter sa šečerom u prahu.

Šlag umutiti sa kiselom vodom.

U ohlađeni puding dodati puter, šlag, pa nastaviti sa dodavanjem sastojaka, jedno pakovanje kisele pavlake,  polovina narendane bele čokolade. Sve lepo pomešati i sjediniti u krem fil, pa svaku koru premazati dobijenim filom. I tako  slagati sve dok ne utrošimo materijal. Preostalu belu čokoladu narendati preko kolača. Neka vaš anđeo odstoji preko noći u frižideru.

Tortu ili kolač seći prema želji, na kockice ili pravougaone komade.

Draga Miro, hvala.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari