beli lukBeli luk, foto: Jo Kirchherr / ImageSource / Profimedia

Beli luk je jedan od najpoznatijih prirodnih načina za jačanje imuniteta, a mnogi ga koriste kao zaštitu od virusa.

Beli luk od davnina važi kao biljka koja nam pomaže da pomognemo imunitetu da bude jači. No, kakav uticaj beli luk ima na naše telo?

Preporučuje se konzumacija najmanje šest čenova belog luka nedeljno, jer pruža mnoge koristi za zdravlje, a evo šta se dešava u organizmu nakon što ga pojedemo:

Tokom prvog sata: Beli luk se lako vari u želucu, postajući korisna hrana za organizam.
Četiri sata nakon konzumiranja: Pomaže u borbi protiv postojećih bakterija i virusa.
Šest sati nakon jela: Aktivira proces sagorevanja uskladištenih masti.
Sedam sati nakon konzumiranja: Ima antibakterijsko dejstvo na krvotok.

 

Beli luk je jedna od najstarijih biljaka koja se koristi u ishrani, a njegova prisutnost u kuhinjama širom sveta nije samo zbog ukusa, već i zbog lekovitih svojstava. Osim što pomaže kod prehlade i jačanja imuniteta, beli luk je bogat aktivnim hemijskim jedinjenjima i antioksidansima koji poboljšavaju opšte zdravlje organizma, pa se često naziva prirodnim „antibiotikom“.

On je bogat hranljivim materijama, pozitivno utiče na nivo šećera u krvi, smanjuje nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ima antiinflamatorna svojstva i pomaže zdravlju gastrointestinalnog sistema. Najveći deo njegovih lekovitih svojstava potiče od jedinjenja alicina, koje štiti biljku od bakterija i gljivica.

Da biste maksimalno iskoristili blagodeti belog luka, preporučuje se redovno konzumiranje na sledeći način:

Beli luk je najkorisniji kada se jede sirov. Preporučuje se najmanje tri čena dnevno, naročito kada ste prehlađeni.
Priprema: Pre nego što ga pojedete, zgnječite ga kako biste stimulisali proizvodnju alicina, glavnog sastojka koji čini beli luk toliko zdravim.
Termička obrada: Ako beli luk treba da se termički obradi, učinite to vrlo brzo kako biste sačuvali njegove blagodeti.

Iako mnogi izbegavaju beli luk zbog njegovog mirisa, upravo ovaj „mirisni“ sastojak je ključ za njegova lekovita svojstva. Ako vas brine zadah, možete ga neutralisati žvakanjem peršunovog lišća ili zrna kafe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari