bešamel sosFoto: Shutterstock/Jack7_7

Bešamel sos je osnovni sos u francuskoj kuhinji, a često se koristi i u drugim evropskim kuhinjama. Njegova osnovna priprema uključuje svega nekoliko osnovnih sastojaka, a to su: maslac, brašno i mleko.

Bešamel sos se može začiniti po ukusu, solju, biberom, muskatnim oraščićem ili drugim začinima. Koristi se kao osnova za mnoge druge sosove, u pripremi lazanja, gratiniranih jela i različitih zapečenih jela. U nastavku pogledajte klasičan recept za kremast bešamel bez grudvica.

Bešamel sos

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • muskatni oraščić, po želji (rendan)
Bešamel sos, recept koji uvek ispadne savršeno kremast i bez grudvica 1
Foto: Shutterstock/Dementieva Iryna

Priprema:

  1. U srednje velikom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite puter.
  2. Kada se puter potpuno otopi, dodajte brašno. Mešajte dobro dok se brašno potpuno ne sjedini sa puterom i ne formira glatku pastu. Nastavite da mešate još oko 2-3 minuta, dok pasta ne postane svetložućkasta.
  3. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Najbolje je dodavati mleko u malim količinama i mešati između dodavanja.
  4. Kada se sipa sva predviđena količina mleka i sos postane gladak, nastavite da kuvate na srednje laganoj vatri, neprekidno mešajući. Sos će početi polako da se zgušnjava kako se kuva. Kuvajte dok ne postignete željenu gustinu (obično 5-7 minuta).
  5. Nakon toga dodajte so, biber i rendani muskatni oraščić po ukusu, pa dobro promešajte.
  6. I voilà – vaš bešamel sos je gotov! Možete ga koristiti odmah –  za pripremu lazanja, grčke musake, neke paste ili jela sa piletinom, ili ga pokriti plastičnom folijom kako se na površini ne bi uhvatila tanka korica dok ne krenete sa pripremom jela ili konzumacijom bešamel sosa. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari