bešamel sosFoto: Shutterstock/etorres

Bešamel sos je jedan od najpopularnijih soseva koji se koristi u pripremi mnogih ukusnih jela, jer svakom zalogaju daje posebnu dozu sočnosti i kremastosti. Priprema se lako i to od svega nekoliko sastojaka, pa je zbog toga važno imati ovaj recept u svom kulinarskom repertoaru.

Bešamel sos u osnovi pravi se od mleka, putera i brašna, a osim soli i bibera, u njega možete dodati i muskatni oraščić, senf, parmezan ili neki drugi dodatak po želji za još slojevitiji i bogatiji ukus. Ovaj sos koristi se kao osnova za mnoge druge sosove, zatim u pripremi lazanja, gratiniranih jela, kanelona, musaka i drugih zapečenih jela. U nastavku pogledajte klasičan recept za kremast bešamel koji će svako jelo podići na viši  nivo.

Bešamel sos

Sastojci:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • muskatni oraščić, po želji (rendan)
  • senf, po želji
  • parmezan, po želji
Recept za savršen bešamel sos koji će svako jelo učiniti sočnijim, kremastijim i ukusnijim 1
Foto: Shutterstock/David Moreno Hernandez

Priprema:

  1. U srednje velikom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite puter.
  2. Kada se puter potpuno otopi, dodajte brašno. Mešajte dobro dok se brašno potpuno ne sjedini sa puterom i ne formira glatku pastu.
  3. Nastavite da mešate još oko 2-3 minuta, dok pasta ne postane svetložućkasta.
  4. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Najbolje je dodavati mleko u malim količinama i mešati između dodavanja.
  5. Kada se sipa sva predviđena količina mleka i sos postane gladak, nastavite da kuvate na srednje laganoj vatri, neprekidno mešajući. Sos će početi polako da se zgušnjava kako se kuva. Kuvajte dok ne postignete željenu gustinu (obično 5-7 minuta).
  6. Nakon toga dodajte so, biber i rendani muskatni oraščić po ukusu, pa dobro promešajte.
  7. I voilà – vaš bešamel sos je gotov! Možete ga koristiti odmah – za pripremu lazanja, grčke musake, neke paste ili jela sa piletinom, ili ga pokriti plastičnom folijom kako se na površini ne bi uhvatila tanka korica dok ne krenete sa pripremom jela ili konzumacijom bešamel sosa. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari