Boem torta je deo mnogih slavskih trpeza.
Boem torta je mnogima omiljeni kolač na slavljima.
Vesna Stanković (@njamnjam.a.v) je u emisiji „Praktična žena„ pokazala kako pravi „boemsku tortu“, koja će sigurno lako postati omiljena poslastica na vašim svečanim trpezama. Pročitajte recept.
Boem torta
Sastojci
kora:
-12 belanaca
-200 g šećera
-250 g mlevenog lešnika
-2 kašike kakao praha
žuti fil:
-6 žumanaca
-100 g šećera
-2 vanilin šećera
-2 kašike gustina
-2 kašike brašna
-500ml mleka
-200gr putera
čokoladni fil:
-6 žumanaca
-100 g šećera
-1 vanilin šećer
-100 g čokolade
-150 g putera
ganaš:
150ml slatke pavlake
100 g čokolade
Priprema
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg pa postepeno umešati ostale sastojke i pecite koru oko 30minuta na 180 stepeni. Kada se kora ohladila presecite je vodoravno na dva dela kako biste dobili 3 kore. Možete peći i svaku koru posebno, s tim da se tada vreme pečenja skraćuje na nekih 15 minuta.
Žuti fil
Žumanca izmešati sa šećerom i vanilom, pa dodati brašno, gustin i malo mleka odvojenog od pola litra. Ostatak mleka staviti da provri, pa kad provri u njega sipati smesu od žumanaca i skuvati je, neka ključa par minuta, dok se fil ne zgusne. Ohladiti. Puter umutiti mikserom, pa dodavati žuti fil, kašiku po kašiku, i mutiti dok smesa ne bude lepa i homogena.
Čokoladni fil
Ovaj fil se kuva na pari. Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati ih na pari,a zatim dodadati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi i sjedini sa filom. Ohladiti fil do sobne temperature i tada dodati umućen puter. Sve lepo umutiti mikserom.
Za ganaš staviti slatku pavlaku da se greje do tačke ključanja i tada dodati čokoladu i sve lepo sjediniti u homogenu smesu.
Filovati kora- žuti fil-čokoladni fil i sve tako dok imate sastojke s tim da završite korom koju premažete ganaš kremom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.