Boem torta, recept za omiljeni slavski kolač 1Boem torta, foto: Screenshot Prakticna zena/Nova

Boem torta je deo mnogih slavskih trpeza.

Boem torta je mnogima omiljeni kolač na slavljima.
Vesna Stanković (@njamnjam.a.v) je u emisiji „Praktična žena pokazala kako pravi „boemsku tortu“, koja će sigurno lako postati omiljena poslastica na vašim svečanim trpezama. Pročitajte recept.

Boem torta

Sastojci

kora:

-12 belanaca

-200 g šećera

-250 g mlevenog lešnika

-2 kašike kakao praha

žuti fil:

-6 žumanaca

-100 g šećera

-2 vanilin šećera

-2 kašike gustina

-2 kašike brašna

-500ml mleka

-200gr putera

čokoladni fil:

-6 žumanaca

-100 g šećera

-1 vanilin šećer

-100 g čokolade

-150 g putera

ganaš:

150ml slatke pavlake

100 g čokolade
Priprema

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg pa postepeno umešati ostale sastojke i pecite koru oko 30minuta na 180 stepeni. Kada se kora ohladila presecite je vodoravno na dva dela kako biste dobili 3 kore. Možete peći i svaku koru posebno, s tim da se tada vreme pečenja skraćuje na nekih 15 minuta.

Žuti fil

Žumanca izmešati sa šećerom i vanilom, pa dodati brašno, gustin i malo mleka odvojenog od pola litra. Ostatak mleka staviti da provri, pa kad provri u njega sipati smesu od žumanaca i skuvati je, neka ključa par minuta, dok se fil ne zgusne. Ohladiti. Puter umutiti mikserom, pa dodavati žuti fil, kašiku po kašiku, i mutiti dok smesa ne bude lepa i homogena.

Čokoladni fil

Ovaj fil se kuva na pari. Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati ih na pari,a zatim dodadati čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi i sjedini sa filom. Ohladiti fil do sobne temperature i tada dodati umućen puter. Sve lepo umutiti mikserom.

Za ganaš staviti slatku pavlaku da se greje do tačke ključanja i tada dodati čokoladu i sve lepo sjediniti u homogenu smesu.

Filovati kora- žuti fil-čokoladni fil i sve tako dok imate sastojke s tim da završite korom koju premažete ganaš kremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari