Bolje raspoloženi i manje gladni: Zbog čega je dobro jesti bundevu i kako je pripremiti? 1Foto: Shutterstock/nada54

Bundeva spada u red voća.

Ima kvalitete i voća i povrća istovremeno. To je čini idealnom za kombinacije sa drugim vrstama voća i povrća.

Sadrži elemente koji utiču na pojačano lučenje hormona zadovoljstva (serotonina). Kada jedete bundevu, bićete bolje raspoloženi i manje gladni.

Bundeva sadrži mnogo beta karotena, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora

Izuzetno je nutritivno kvalitetna. Jedna šolja bundeve sadrži više vitamina A nego kelj, više magnezijuma nego banana i više vlakana od pola šolje kinoe.

Sadrži i vitamin C, Kalcijum i gvožđe.

Semenke bundeve su takođe zdrave- sadrže kalijum, magnezijum, cink i gvožđe. Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama, piše nutricionista Ivana Mišić.

Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje

I kora bundeve je izuzetno hranljiva

Hranljive materije iz kore bundeve najbolje je iskoristiti tako što ćete je ispeći u rerni.

Pre toga potrebno je dobro oprati, ili čitavu bundevu držati dvadesetak minuta u rastvoru sode bikarbone.

Isecite bundevu na kriške i očistite od semenki. Možete ih premazati maslecem, i peći na 200 stepeni do 40 minuta.

Pospite semenkama bundeve ili susamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari