bolonjeze sosFoto: Shutterstock/AtlasStudio

Bolonjeze sos je poznati italijanski sos koji se sastoji od mlevenog mesa, te raznog povrća i začina, koji krasi bogat i slojevit ukus. Bolonjeze sos koristi se za pripremu raznih jela uključujući paste, lazanje, kanelone i druge gurmanske italijanske specijalitete.

Bolonjeze sos zahteva malo više vremena i strpljenja kako bi se fino ukrčkao i kako bi se sve arome savršeno sjedinile. No, finalni rezultat apsolutno je vredan uloženog truda i vremena, pa ukoliko želite da svoje ukućane počastite jednim pravim specijalitetom, obavezno napravite ovaj savršeno ukusan i bogat bolonjeze sos. Recept sledi u nastavku:

Bolonjeze sos

Sastojci:

  • 2 kašike putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno isečenog luka
  • ½ šolje sitno isečenog celera
  • ½ šolje sitno iseckane šargarepe
  • prstohvat soli
  • 700 g mlevene govedine
  • 1 ½ kašičica soli
  • ⅛ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • prstohvat kajenske paprike, ili po ukusu
  • sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 2 šolje belog vina
  • 1 konzerva pelata
  • 2 šolje vode, ili po potrebi
Bolonjeze sos - recept koji je praznik za sva čula 1
Foto: Shutterstock/Afanasieva

Priprema:

  1. Rastopite puter sa maslinovim uljem u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk, celer, šargarepu i prstohvat soli, pa kuvajte i mešajte dok luk ne postane staklast i providan, oko 5 minuta.
  2. Dodajte mlevenu govedinu u povrće, pa kuvajte mešajući sve dok meso ne dobije finu rumenu boju, oko 5 minuta. Začinite sa 1 1/2 kašičicom soli, muškatnim oraščićem, kajenskom paprikom i crnim biberom.
  3. Povećajte toplotu na srednje jako i sipajte belo vino, pa kuvajte mešajući dok vino većim delom ne ispari, oko 5 minuta.
  4. Poslužite toplo, kao preliv za špagete ili koristite za pripremu drugih jela, po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari