Bolonjeze sos je poznati italijanski sos koji se sastoji od mlevenog mesa, te raznog povrća i začina, koji krasi bogat i slojevit ukus. Bolonjeze sos koristi se za pripremu raznih jela uključujući paste, lazanje, kanelone i druge gurmanske italijanske specijalitete.
Bolonjeze sos zahteva malo više vremena i strpljenja kako bi se fino ukrčkao i kako bi se sve arome savršeno sjedinile. No, finalni rezultat apsolutno je vredan uloženog truda i vremena, pa ukoliko želite da svoje ukućane počastite jednim pravim specijalitetom, obavezno napravite ovaj savršeno ukusan i bogat bolonjeze sos. Recept sledi u nastavku:
Bolonjeze sos
Sastojci:
- 2 kašike putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šolja sitno isečenog luka
- ½ šolje sitno isečenog celera
- ½ šolje sitno iseckane šargarepe
- prstohvat soli
- 700 g mlevene govedine
- 1 ½ kašičica soli
- ⅛ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- prstohvat kajenske paprike, ili po ukusu
- sveže mleveni crni biber po ukusu
- 2 šolje belog vina
- 1 konzerva pelata
- 2 šolje vode, ili po potrebi
Priprema:
- Rastopite puter sa maslinovim uljem u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk, celer, šargarepu i prstohvat soli, pa kuvajte i mešajte dok luk ne postane staklast i providan, oko 5 minuta.
- Dodajte mlevenu govedinu u povrće, pa kuvajte mešajući sve dok meso ne dobije finu rumenu boju, oko 5 minuta. Začinite sa 1 1/2 kašičicom soli, muškatnim oraščićem, kajenskom paprikom i crnim biberom.
- Povećajte toplotu na srednje jako i sipajte belo vino, pa kuvajte mešajući dok vino većim delom ne ispari, oko 5 minuta.
- Poslužite toplo, kao preliv za špagete ili koristite za pripremu drugih jela, po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.