bolonjezeFoto: miguel angel romero franco / Panthermedia / Profimedia

Bolonjeze sos je ključni sastojak mnogih jela poput lazanja, špageta i raznih drugih specijaliteta. Priprema je laka, a osnovni sastojci podrazumevaju mleveno meso i paradajz. No, budući da je ovo jelo danas poznato širom sveta, osnovni recept se vremenom pomalo menjao, pa danas postoje razne varijacije na temu, koje Italijani, naravno, ne priznaju…

To su, kako oni kažu, najčešće „greške” prilikom pripreme bolonjeze sosa, piše Index.hr. O čemu je tačno reč, otkrijte u nastavku:

Bolonjeze sos – tipične greške tokom pripreme

1. Korišćenje pogrešnog mlevenog mesa 

Italijani insistiraju na mešavini mlevenog junećeg i svinjskog mesa, iako mnogi koriste i druga mlevena mesa – poput ćuretine ili piletine.

2. Dodavanje previše paradajza

Originalni bolonjeze nije paradajz sos. Italijani koriste samo malo pelata, koncentrata paradajza ili paradajz sosa za boju i ukus. Prema njihovim rečima, često se greši dodavanjem veće količine pasiranog paradajza ili gotovih sosova.

3. Dodavanje začina poput bosiljka ili origana

Takvi začini se koriste za pice ili marinaru, ali nikada u originalnom bolonjeze sosu. Za originalni recept koriste se samo so, biber i ponekad lovorov list.

4. Preskakanje mleka ili pavlake

Ovi mlečni proizvodi tradicionalno se dodaju bolonjeze sosu kako bi ublažio kiselost paradajza i postigao kremastu teksturu.

5. Dodatak vina lošeg kvaliteta

Originalni recept zahteva suvo belo vino (ponekad crveno), a korišćenje vina lošeg kvaliteta ili izbegavanje vina menja dubinu ukusa.

Ovo su tipične greške prilikom pripreme bolonjeze sosa, prema Italijanima 1
Bolonjeze sos; foto: miguel angel romero franco / Panthermedia / Profimedia

6. Prekratko kuvanje

Ovaj ragu se tradicionalno kuva 3-4 sata na laganoj vatri da bi se razvili svi ukusi. Ljudi često požuruju proces i kuvaju sos manje od sat vremena – a poznato je i to da se kod nas bolonjeze smatra brzim jelom.

7. Korišćenje gotovih mešavina začina ili šećera

U autentičnom bolonjezu šećer nije potreban, jer mleko ili pavlaka neutrališu kiselost paradajza. Takođe, kao što smo već pisali, začini su minimalni.

8. Posluživanje sa pogrešnom testeninom

Tradicionalno, bolonjeze se servira uz taljatele, a ne špagete. Špagete se retko koriste jer ne drže i sos, već on sklizne sa njih.

9. Previše masti ili ulja

Umesto obilja maslinovog ulja koristi se umerena količina pančete ili svinjske masti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari