Bolonjeze sos – recept koji je praznik za sva čula

Ostavite komentar


  1. Ovo nema veze. Ukupno kuvanje oko 15 min prema tekstu. Ako je autor mislio na ragu onda je ovo potpuni promašaj. Za 15 min povrće ne može da se skuva. Obrišite ovo, nema veze sa kulinarstvom.

  2. Svaki/a italijanski/a kuvar/ica će vam reći da to što se zove „sos bolonjeze“ nema veze ni sa Bolonjom niti Italijom. Sos je nastao šezdesetih godina prolog veka u V. Britaniji, u vreme brzog rasta broja italijanskih restorana.
    To će vam potvrditi i Britanci, na primer, Jamie Oliver ili Gordon Ramsay

  3. Сос “ Болоњезе „, или тачније Ragout Rago, или кратко ragu, како га Италијани зову сене кува, он се крчка 2-3 сата на најнижем степену. Потиче из Италијанске провинције Емилија Ромања, из места Имола са чувеним тркачким аутодромом за формулу 1. Постоје десетине разних рецепта, свако их може наћи на интернету. Треба знати да реч “ pelati “ значи само ољуштени , или ољуштени парадајз ( рајчице ), Pomodori pelati.
    А прича да потиче из Енглеске је бљутава бајка измишљена од измишљеног “ професора “ , а о енглеским куварима не бих трошио речи, нарочито о Ђејми Оливеру. За енглезе су фиш & чипс врхунац кулинарства.
    Прошле недеље сам спремио шпагете, con ragu, одлично је успео као и шпагети број 3.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

26. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.