breskveFoto: titov dmitriy / Shutterstock.com

Ovo je njeno vreme. U breskvi, slatkom voću bogatog ukusa možemo uživati od juna pa sve do kraja avgusta kada je i njen vrhunac sezone. Originalno potiču iz Kine, a uz kajsije, šljive, bademe, višnje i trešnje pripadaju porodici ruža (Rosaceae).

Osim što u njenom sočnom ukusu možemo uživati samostalno kao deo ukusne užine, nije neobično pronaći je i kao sastojak raznih smutija, sladoleda i ostalih poslastica koje konzumiramo leti.

Carstvo vitamina i minerala

Oko 150 grama ovog ploda sadrži svega 58 kalorija, 14 grama ugljenih hidrata, manje od jednog grama masti, jednog grama proteina i dva grama vlakana. Breskva je bogata vodom i ima visoki sadržaj karotena.

Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E, kao i lepezu minerala; kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, gvožđe, magnezijum, mangan i bakar. Uz to, ovo voće je prepuno antioksidansa koje štite naše telo od starenja i raznih bolesti. Što je breskva svežija i zrelija, to sadrži više antioksidansa, piše Živim.

Osam zdravstvenih koristi breskve

Ne treba zanemariti ni zdravstvene dobrobiti koje pruža. Ipak, važno je da breskva bude prirodna, a ne tretirana raznim pesticidima i herbicidima.

1. Zdravlje očiju

Zbog bogatog izvora beta karotena, jedinjenja koje se u telu pretvara u vitamin A, konzumiranje breskvi doprineće zdravlju očiju. Ovo jedinjenje takođe pomaže u sprečavanju noćnog slepila i makularne degeneracije povezane sa starenjem.

2. Zaštita od toksina

Breskve su odličan saveznik u čišćenju creva, bubrega, želuca i jetre od toksina. Visoki sadržaj vlakana izbacuje sav otrovni višak otpadnih materija iz debelog creva i pomaže u zaštiti od raka debelog creva. Konzumiranje breskvi doprinosi redovnoj probavi i smanjenju rizika od zatvora.

3. Pomaže kod mršavljenja

Breskve sadrže prirodne voćne šećere koji zadovoljavaju potrebu za slatkim namirnicama, a samim time i smanjuju potrebu za raznim, nezdravim slatkišima. Čaj od breskvinog cveta koristi se u raznim kulturama za mršavljenje.

4. Bori se protiv raka

Breskve su neverovatno bogate antioksidansima. Konkretno, koža i meso breskve bogati su karotenoidima i kofeinskom kiselinom, vrstama antioksidansa za koje su studije utvrdile da imaju antikancerogena svojstva. Osim toga, istraživanja u epruveti i na životinjama takođe su pokazala da jedinjenja u semenkama breskve mogu ograničiti rast nekancerogenih tumora kože i sprečiti njihovo pretvaranje u one kancerogene. Polifenoli kojima takođe obiluju, mogu smanjiti i ograničiti rast i širenje ćelija raka.

5. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Gvožđe i vitamin K koje breskva sadrži, dve su važne suspance za održavanju zdravlja srca. Vitamin K sprečava zgrušavanje krvi i štiti od bezbroj srčanih bolesti dok gvođže održava krv zdravom i snažnom i sprečava anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa. Likopen i lutein u breskvama takođe značajno smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti.

6. Čisti bubrege

Kalijum koji se nalazi u breskvama odličan je saveznik u smanjenju bubrežnih bolesti i čišćenju bešike. Konzumiranje breskvi pomoći će u prevenciji upale bubrega i raznih drugih bubrežnih bolesti, kao i efikasnom uklanjanju bubrežnih kamenaca.

7. Saveznik je zdrave kože

Nivo vitamina C u ovom voću (oko 17 posto dnevne vrednosti u 150 grama breskve) pogoduje mladolikosti kože, a uz to pomaže u održavanju imunog sistema. Breskve usporavaju proces starenja pa smanjuju stvaranje bora na koži. Utrljavanje ovog voća na kožu u obliku maske dodatno će nahraniti i osvežiti vašu kožu.

8. Može smanjiti simptome alergije

Breskve mogu ublažiti simptome alergije. Kada je naše telo izloženo alergenu, ono oslobađa histamine ili hemikalije koje proizvodi naš imuni sistem kako bi se telo oslobodilo alergena. Histamini su deo obrambenog sistema i izazivaju simptome alergije kao što su kijanje, svrab ili kašalj. Istraživanja pokazuju da breskve mogu pomoći u smanjenju simptoma alergije sprečavanjem oslobađanja histamina u krvi. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila jačina tih efekata kod osoba s alergijama.

Breskve ili nektarine?

Jednako su fine, međutim, ne vole ih svi jednako. Glavna razlika između ove dve vrste voća je nedostatak dlačica na koži nektarina. Nektarine mogu biti i manje od breskvi i imati više crvene boje spolja i više arome. Osim toga, nektarine sadrže sve hranjive sastojke breskve, ali čak i više od toga. Imaju duplo više vitamina A, nešto više vitamina C i znatno više kalijuma nego breskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari