Buhtle su vazdušasto i meko slatko pecivo koje se priprema od dizanog testa i najčešće puni džemom ili kremom. Reč je o receptu divnog ukusa i teksture, koji je rado viđen gost na trpezama širom sveta, a posebno u zemljama kao što su Hrvatska, Srbija i Mađarska. Zbog svog zanimljivog izgleda i forme, buhtle su poslastica u kojoj se najlepše uživa u društvu, kada se vruće buhtle lome i jedu sa puno slasti dok iz njih curi lepljivi slatki džem.
Buhtle odlično idu uz neki fini aromatični čaj ili kafu, a mogu se služiti kao desert ili užina koju deca obožavaju. Stoga, ukoliko ste se uželeli domaćeg slatkog peciva, čiji neodoljivi miris se širi iz rerne, u nastavku pogledajte recept za najmekše i najsočnije buhtle sa džemom:
Buhtle
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 2 jajeta
- 1 kvasac (suvi ili sveži)
- Prstohvat soli
- Vanilin šećer (po želji)
Za punjenje:
- Džem po izboru (najčešće se koristi džem od kajsije ili maline)
Za premazivanje:
- 1 jaje
- Prah šećer (za posipanje, po želji)
Priprema:
- Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u malo mlakog mleka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao. Ako koristite suvi, možete ga dodati direktno u brašno.
- U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
- Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mleko sa kvascem.
- Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
- Nakon što se testo diglo, premesite ga i podelite na manje delove (oko 50-60 g svaki).
- Svaki komad testa razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.
- Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
- Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu.
- Premažite ih umućenim jajetom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
- Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.