buhtleFoto: Shutterstock/Sara Gasperov

Buhtle su vazdušasto i meko slatko pecivo koje se priprema od dizanog testa i najčešće puni džemom ili kremom. Reč je o receptu divnog ukusa i teksture, koji je rado viđen gost na trpezama širom sveta, a posebno u zemljama kao što su Hrvatska, Srbija i Mađarska. Zbog svog zanimljivog izgleda i forme, buhtle su poslastica u kojoj se najlepše uživa u društvu, kada se vruće buhtle lome i jedu sa puno slasti dok iz njih curi lepljivi slatki džem.

Buhtle odlično idu uz neki fini aromatični čaj ili kafu, a mogu se služiti kao desert ili užina koju deca obožavaju. Stoga, ukoliko ste se uželeli domaćeg slatkog peciva, čiji neodoljivi miris se širi iz rerne, u nastavku pogledajte recept za najmekše i najsočnije buhtle sa džemom:

Buhtle

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jajeta
  • 1 kvasac (suvi ili sveži)
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer (po želji)

Za punjenje:

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • Prah šećer (za posipanje, po želji)
Buhtle - recept za najsočnije i najmekše slatko domaće pecivo 1
Foto: Shutterstock/mythja

Priprema:

  1. Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u malo mlakog mleka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao. Ako koristite suvi, možete ga dodati direktno u brašno.
  2. U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
  3. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mleko sa kvascem.
  4. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  5. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
  6. Nakon što se testo diglo, premesite ga i podelite na manje delove (oko 50-60 g svaki).
  7. Svaki komad testa razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.
  8. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
  9. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu.
  10. Premažite ih umućenim jajetom.
  11. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
  12. Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari