Bujurdi je poznato grčko jelo koje se sastoji od nekoliko različitih vrsta sireva i povrća, a koje se najčešće služi kao toplo meze uz prepečeni hleb. Bogatstvo različitih tekstura i aroma čini ovo jelo savršenim izborom za sve prilike.
Iako vrlo ukusno, bujurdi je prilično jednostavno jelo koje se priprema od sastojka koje uglavnom već imamo u kuhinji. Najvažnijre je da koristite kvalitetne sireve, dobro maslinovo ulje i sveže povrće, a u pogledu začina možete biti maštoviti i tako ovom jelu dati lični pečat. Beli luk i ljuta papričica daju bujurdiju savršen šmek, a kako ovo bogato i neodoljivo predjelo (ili laganije glavno jelo) možete spreemiti kod kuće pogledajte u nastavku:
Bujurdi
Sastojci:
- 100 g feta sira
- 100 g kozjeg sira
- 100 g gauda sira
- 2 paradajza
- 1 paprika
- 1 kašika maslinovog ulja
- nekoliko čenova belog luka
- 1 manja ljuta papričica
- origano, peršun, bosiljak, po želji
Priprema:
- Povrće i sireve isecite na krupnije komade.
- U glinenu ili vatrostalnu činiju, koju ste prethodno podmazali maslinovim uljem prvo stavite paradajz, preko njega feta sir, zatim ljute papričice, pa gauda sir, preko toga papriku, pa koziji sir i na kraju opet paradajz.
- Začinite sa malo seckanog ili sušenog origana, peršuna ili bosiljka i sitno seckanim belim lukom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta ili u zavisnosti od jačine vaše rerne.
- Poslužite toplo i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.