bujurdiFoto: Shutterstock/Marko Poplasen

Bujurdi je poznato grčko jelo koje se sastoji od nekoliko različitih vrsta sireva i povrća, a koje se najčešće služi kao toplo meze uz prepečeni hleb. Bogatstvo različitih tekstura i aroma čini ovo jelo savršenim izborom za sve prilike.

Iako vrlo ukusno, bujurdi je prilično jednostavno jelo koje se priprema od sastojka koje uglavnom već imamo u kuhinji. Najvažnijre je da koristite kvalitetne sireve, dobro maslinovo ulje i sveže povrće, a u pogledu začina možete biti maštoviti i tako ovom jelu dati lični pečat. Beli luk i ljuta papričica daju bujurdiju savršen šmek, a kako ovo bogato i neodoljivo predjelo (ili laganije glavno jelo) možete spreemiti kod kuće pogledajte u nastavku:

Bujurdi

Sastojci:

  • 100 g feta sira
  • 100 g kozjeg sira
  • 100 g gauda sira
  • paradajza
  • 1 paprika
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • nekoliko čenova belog luka
  • 1 manja ljuta papričica
  • origano, peršun, bosiljak, po želji
Bujurdi - recept za topljeni sir sa maslinovim uljem i paradajzom koji najbolje dočarava grčko uživanje u hrani 1
Foto: Shutterstock/Marko Poplasen

Priprema:

  1. Povrće i sireve isecite na krupnije komade.
  2. U glinenu ili vatrostalnu činiju, koju ste prethodno podmazali maslinovim uljem prvo stavite paradajz, preko njega feta sir, zatim ljute papričice, pa gauda sir, preko toga papriku, pa koziji sir i na kraju opet paradajz.
  3. Začinite sa malo seckanog ili sušenog origana, peršuna ili bosiljka i sitno seckanim belim lukom.
  4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta ili u zavisnosti od jačine vaše rerne.
  5. Poslužite toplo i uživajte!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari