Bundeva ne goji 1Foto: Pixabay/ulleo

Jesen je doba godine kada se po pravilu manje krećemo jer nam spoljašnja temperatura za mnoge aktivnosti ne odgovara.

Ipak, to nužno ne znači i da se na jesen neumereno gojimo, pogotovo ako vodimo računa šta jedemo. Postoje ukusne namirnice koje možemo da jedemo u izobilju, a pritom se broj naših kilograma neće povećavati.

Jedna od takvih stvari su i pečurke, koje treba kupovati na proverenim mestima i od ljudi u koje imamo poverenja. Ima ih više vrsta, ali sve su bogate gvožđem, kao i selenom, mineralom koji je slabvo zastupljen u našem organizmu, a potreban je za zdrav i dug život.

Pečurke pamžu u borbi protiv oksidacije, virusa i bakterija, a štite srce i nervni sistem,jetru i bubrege, dok uspešno snižavaju krvni pritisak i šećer.

Bundeva je veoma važno povrće jer sadrži beta-karoten. Može se koristiti i slanim i u slatkim jelima, a od nje se pravi čuvena pita koja može biti dobra zamena za „teške“ torte i kolače u zimske dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari