Bundevara je, pored pite sa jabukama, jedna od omiljenih jesenjih poslastica, i to sa dobrim razlogom! Ova bogata pita puna sočne bundeve nije tipičan desert budući da nije previše slatka, ali je i te kako ukusna i puna jesenjih aroma. Uglavnom se priprema od tankih kora za pitu, te rendane bundeve aromatizovane cimetom i vanilom, a postoji i čuvena američka verzija koja se sprema od prhkog testa i ukusnog fila od bundeve.
Bundevara je odličan način da iskoristite sezonu ove jako zdrave namirnice, a kako kod kuće da napravite domaću verziju ove poslastice pogledajte u delu koji sledi:
Bundevara
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu (oko 400 g)
- 500 g rendane bundeve
- 150 g šećera (po ukusu)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2-3 kašičice cimeta (po ukusu)
- 100 g otopljenog maslaca ili ulja
- 2 jajeta (po želji)
- So po ukusu
Priprema:
- Bundevu oljuštite i izrendajte. Ako želite, možete je kratko prokuvati ili peći da omekša.
- U velikoj posudi pomešajte rendanu bundevu, šećer, vanilin šećer, cimet, so i jaja (ako ih koristite). Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Uzmite pleh i premažite dno sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Prvu koru stavite u pleh i premažite je maslacem. Preko stavite drugu koru i ponovo je premažite. Ponovite ovo dok ne potrošite polovinu kora.
- Zatim na sloj kora ravnomerno rasporedite fil od bundeve.
- Preko fila stavite preostale kore, tako što ćete svaku premazati otopljenim maslacem. Kada potrošite sve kore, prelijte celu pitu preostalim maslacem.
- Stavite bundevaru u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Kada se bundevara ohladi, pospite je šećerom u prahu (po želji) i isecite na kocke. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.