bundevaraFoto: Shutterstock/Pompiliu Maran

Bundevara je, pored pite sa jabukama, jedna od omiljenih jesenjih poslastica, i to sa dobrim razlogom! Ova bogata pita puna sočne bundeve nije tipičan desert budući da nije previše slatka, ali je i te kako ukusna i puna jesenjih aroma. Uglavnom se priprema od tankih kora za pitu, te rendane bundeve aromatizovane cimetom i vanilom, a postoji i čuvena američka verzija koja se sprema od prhkog testa i ukusnog fila od bundeve.

Bundevara je odličan način da iskoristite sezonu ove jako zdrave namirnice, a kako kod kuće da napravite domaću verziju ove poslastice pogledajte u delu koji sledi:

Bundevara

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu (oko 400 g)
  • 500 g rendane bundeve
  • 150 g šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2-3 kašičice cimeta (po ukusu)
  • 100 g otopljenog maslaca ili ulja
  • 2 jajeta (po želji)
  • So po ukusu
Bundevara - recept za savršeno sočnu i ukusnu jesenju poslasticu 1
Foto: Shutterstock/Pompiliu Maran

Priprema:

  1. Bundevu oljuštite i izrendajte. Ako želite, možete je kratko prokuvati ili peći da omekša.
  2. U velikoj posudi pomešajte rendanu bundevu, šećer, vanilin šećer, cimet, so i jaja (ako ih koristite). Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
  3. Uzmite pleh i premažite dno sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Prvu koru stavite u pleh i premažite je maslacem. Preko stavite drugu koru i ponovo je premažite. Ponovite ovo dok ne potrošite polovinu kora.
  4. Zatim na sloj kora ravnomerno rasporedite fil od bundeve.
  5. Preko fila stavite preostale kore, tako što ćete svaku premazati otopljenim maslacem. Kada potrošite sve kore, prelijte celu pitu preostalim maslacem.
  6. Stavite bundevaru u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  7. Kada se bundevara ohladi, pospite je šećerom u prahu (po želji) i isecite na kocke. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari