burgerFoto: Shutterstock/Hammad Stock Images

Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika i dobrog roštiljanja. U mekanoj zemički, sa prilozima po želji, ovo gurmansko jelo zaista je pravo uživanje za nepca. Još ukoliko ga pripremate u dvorištu ili negde na otvorenom, sa dragim ljudima, burger postaje mnogo više od dobrog zalogaja, Zbog toga je i njegova priprema uvek jedno posebno i nezaboravno iskustvo.

Da ne dužimo previše, evo recepta koji će oduševiti sve gurmane, a sigurni smo čak i one koji to nisu!

Recept za domaći burger

Sastojci:
Za burgere:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina, po mogućstvu sa 15-20% masti za što bolju sočnost)
  • 1 kafena kašika soli
  • 1/2 kafene kašike crnog bibera
  • 1/2 kafene kašike belog luka u prahu (opciono)
  • 1/2 kafene kašike crnog luka u prahu (opciono)

Za serviranje:

  • 4 velike zemičke
  • 4 kriške čedar sira (ili nekog drugog po izboru)
  • 4 veća lista zelene salate
  • 1 paradajz, isečen na kolutove
  • 1 crni luk, isečen na kolutove
  • Kiseli krastavčići, po ukusu
  • Kečap, majonez i/ili senf (ili neki drugi omiljeni sos po ukusu)

Priprema:

  1. Stavite mleveno meso u veliku činiju. Dodajte so, biber i, ako želite, beli i crni luk u prahu. Lagano izmešajte sastojke, pazeći da ne premesite previše, jer to burgere može učiniti tvrdim.
  2. Podelite smesu na 4 jednaka dela, pa svaki oblikujte u burger. Napravite malo udubljenje u sredini svakog kako bi se ravnomernije pekli.
  3. Stavite burgere na vruć tiganj ili roštilj. Pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, zavisno od debljine i željenog stepena pečenja. Ako želite da dodate sir, stavite krišku sira na svaki burger tokom poslednjeg minuta pečenja i poklopite da se sir otopi.
  4. Prerežite zemičke na pola i zapecite unutrašnje strane na roštilju ili u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
  5. Stavite pečeni burger na donju polovinu zemičke. Dodajte list zelene salate, nekoliko kolutova paradajza, te crni luk i kisele krastavčiće po ukusu. Premažite gornju polovinu zemičke kečapom, majonezom, senfom, ili drugim omiljenim sosom i preklopite.
  6. Poslužite odmah, uz pomfrit ili salatu po želji i uživajte u ovom pravom gurmanskom obroku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari