Čaj od plodova šipurka je idealan jesenji napitak koji ne samo da vas osvežava, već i pomaže u jačanju imunog sistema, s obzirom na to da sadrži čak 50 puta više vitamina C od limuna. Važno je, međutim, pripaziti na način pripreme.
Čaj od šipurka je veoma koristan za naš organizam.
Plodovi šipurka beru se u oktobru i početkom novembra, i savršeni su za jačanje imuniteta.
Ovi plodovi su bogati vitaminima C i B2, karotenom, manganom, pektinom i limunskom kiselinom, piše City Magazine.
Čaj od šipurka je poznat po tome što pomaže u jačanju imuniteta, lečenju upala bubrega, čišćenju kamenca i peska iz bubrega, kao i u održavanju zdravlja krvnih sudova i normalne probave. Takođe, opušta organizam i smanjuje upalne procese. Jednostavno rečeno, pravi je eliksir zdravlja!
Šipurak je biljka koja sadrži 50 puta više vitamina C od limuna, ali treba imati na umu da je vitamin C osetljiv na temperaturu.
Sačuvajte vitamine
Prilikom kuvanja čaja ili pravljenja džema od šipurka na temperaturama većim od 60 stepeni, gubi se vitamin C, ali ostali korisni fitonutrijenti koji nisu osetljivi na toplotu ostaju očuvani, objašnjava Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije „Izbegni aditive“.
View this post on Instagram
Čaj od šipurka
Operite kafenu kašiku plodova šipurka, očistite ih i iseckajte na četvrtine. U 200 ml vode, prokuvajte vodu, pa je ostavite da se prohladi. Kada voda bude mlaka, dodajte pripremljeni šipurak, pokrijte i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Po želji možete dodati limun ili kašičicu meda. Preporučuje se da pijete 1-2 šolje ovog čaja dnevno za maksimalne koristi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.