Smokve su veoma popularno voće koje je jednostavno uzgajati bilo da rastu u zemlji ili u saksiji. Osim toga, imaju ukusne plodove i unose mediteranski ugođaj u svaki vrt.
Sezona smokava je u punom jeku. Mada je plod smokve s razlogom voljen i deo mnogih deserta tokom leta, list ove voćke je nepravedno zapostavljen. Naime, bogat je antioksidansima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. A čaj od smokvinog lista nazivaju „eliksirom života“, jer organizmu donosi brojne zdravstvene koristi.
Dobar je za osobe koje se bore s insulinskom rezistencijom i dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, problemima s anemijom, ali i za osobe koje žele da se reše viška kilograma. Osim toga, može ublažiti čir na želucu, sprečiti zatvor. Ipak, on nije zamena ni za jedan lek, stoga je vrlo važno posavetovati se s lekarom pre konzumiranja ovog napitka.
Kako pravilno ubrati smokvin list?
Smokvin list se bere u kasno proleće, leti i u ranu jeset. Sa stabla skinite zdrave i cele listove, operite ih i ocedite, a zatim ih stavite na tamno mesto s dovoljno vazduha, gde će se osušiti.
Kako proveriti da li su listovi dovoljno suvi?
Uzmite jedan list i protrljajte ga prstima, ako se mrvi, znači da su listovi spremni za pripremu čaja.
Takve listove zgnječite prstima i spakujte u teglicu s poklopcem. Čaj od lista smokve možete koristiti tokom cele godine, piše Jutarnji list.
Kako se pravi čaj od smokvinog lista?
U 200 ml provrele vode dodajte 1 do 2 kašičice zgnječenog lišća smokve. Pokrijte lonče ili šolju i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Upozorenje: Čaj od smokvinog liste ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.