Čaša ovog soka pomaže u snižavanju krvnog pritiska 1Foto: AlessandraRCstock / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Visok krvni pritisak je potencijalno opasno stanje.

Ako osoba ima visok krvni pritisak, to znači da njeno srce mora da radi više nego obično da bi pumpalo krv. Vremenom, to stvara dodatni pritisak na srce, krvne sudove i druge organe. Osim toga, ako se ne leči, može imati ozbiljne posledice, kao što su moždani i srčani udari. Poznato je da je dijeta glavni faktor koji doprinosi hipertenziji, a hrana bogata soli jedan je od glavnih krivaca.

To je zato što so pomaže telu da zadrži vodu, podižući krvni pritisak. Međutim, ono što jedemo i pijemo može imati suprotan efekat.

Ali prema studiji iz 2015. godine, piće napravljeno od korenastog povrća može sniziti visok krvni pritisak ako se konzumira svakodnevno.

Tim sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrio je da svakodnevno ispijanje soka od cvekle značajno utiče na krvni pritisak. Otkrili su da je čaša od 250 mililitara soka od cvekle rezultirala prosečnim smanjenjem krvnog pritiska od oko 8/4 mmHg.

Mnogi učesnici studije videli su da im se nivo krvnog pritiska vratio na bezbedan opseg.

Istraživači su rekli da je ovo značajno jer se smatra da svako povećanje krvnog pritiska za 2 mmHg povećava verovatnoću smrti od srčanih bolesti za sedam odsto, a moždanog udara za deset odsto.

Prednosti cvekle u snižavanju krvnog pritiska povezane su sa visokim nivoom nitrata u ishrani koji se nalaze u ovoj biljci.

Istraživač i vodeći autor studije, profesor Amrita Ahluvalija, objasnila je:

„Kardiovaskularne bolesti, koje mogu izazvati srčane i moždane udare, ostaju vodeći uzrok smrti širom sveta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, srećni smo što možemo da se uverimo promene načina života koje dramatično poboljšavaju zdravlje našeg srca i krvnih sudova. Ovo istraživanje je pokazalo da dnevni unos neorganskih nitrata može biti efikasan kao i medicinska intervencija za snižavanje krvnog pritiska, a najbolje što možemo naći u cvekli i drugom lisnatom povrću“.

Nedavno objavljen rad došao je do sličnog zaključka. Metaanaliza, objavljena 2022. godine, pregledala je sedam postojećih studija i zaključila da nitrati, koji se nalaze u soku od cvekle, snižavaju sistolni krvni pritisak. Zaključeno je da je svakodnevna konzumacija sokova tokom 60 dana dala najbolje rezultate.

Mada, ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari