Većina nas skoro svakodnevno koristi aluminijsku foliju, ali da li ste se nekada zapitali čemu služi njena sjajna, a čemu mat strana?
Naravno, razlika između dve strane aluminijumske folije nastaje u procesu proizvodnje. Strana koja dolazi u kontakt sa visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat.
Ali to nije samo estetska razlika. Ako mat stranu stavite nagore, a sjajnu stranu prema hrani koju pečete, ona će se brže zagrejati.
Isto tako, ako želite da sačuvate toplotu hrane, umotajte je u sjajnu stranu aluminijumske folije. Mat strana je namenjena za čuvanje hladne hrane.
A, da li ste znali da aluminijumska folija može biti korisna i za produženje svežine banana? Naime, sve što treba da uradite je da obmotate koren banane folijom, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.