Četiri glavna znaka da niste seli u pravi italijanski restoran, nego u turističku zamku 1Foto: Art Directors & TRIP / Alamy / Profimedia

 

Nijedan ozbiljan italijanski restoran nema jelovnik s fotografijama jela. Italijani znaju šta naručuju i nisu im potrebne fotografije.

Italijani su ponosni na svoju autohtonu kuhinju – jednostavna je i napravljena od malog broja namirnica izuzetnog kvaliteta.

Ako želite da uživate u takvoj kuhinji, izbegavajte turističke zamke u Italiji, odnosno restorane koji su tu samo da zarade na vašoj naivnosti i služe vam kvaziitalijanska jela za „velike pare“.

Konkretno, izbegavajte ove restorane:

Restoran koji ima meni sa fotografijama

Nijedan ozbiljan italijanski restoran nema meni sa fotografijama jela. Italijani znaju šta naručuju i nisu im potrebne fotografije. Ako ste sedeli u jednom, očigledno je tu da privuče turiste. Meni preveden na nekoliko svetskih jezika je takođe znak upozorenja.

Restoran sa velikim menijem

Najbolji svetski kuvari slažu se da najbolji restorani imaju menije sa malim brojem jela koji su pripremljeni od najkvalitetnijih namirnica i uvek rade besprekorno. Ako sednete u restoran koji ima meni debeo kao knjiga, a služi sve, od testenina i pica do hamburgera i odrezaka do gulaša, verovatno ste na pogrešnom mestu.

Restoran sa „pogrešnim“ jelima

Originalna italijanska kuhinja se razlikuje od onoga što se može videti na internetu ili na televiziji. Američki filmovi često pominju autohtona italijanska jela za koja niko nije čuo u Italiji. Na primer, špageti Bolonjeze se ne jedu u Italiji. Ragu alla bolognese se obično služi uz taljatelu.

Ako sednete u restoran u Italiji i pročitate na meniju da služe fetučini Alfredo – bežite. Iako su široki rezanci servirani sa puterom i parmezanom italijanski izum – kuvar Alfredo di Lelio izmislio ih je početkom 20. veka za svoju suprugu koja nije imala apetita nakon porođaja – danas će se retko naći na meniju italijanskih restorana. .

Ako je tu, tu je da zadovolji želje Amerikanaca koji su oduševljeni jelom i koji su ga transformisali do neprepoznatljivosti. U američkoj kuhinji, fetučini Alfredo znači testenina pomešana sa kremastim sosom od brašna, mleka i kajmaka i servirana sa škampima ili piletinom.

Restoran sa buttadentrom

Ako neko stoji na ulazu u restoran i pokušava da vas nagovori da uđete, verovatno je to turistička zamka. Domaći italijanski restorani u Italiji nemaju prodavače na vratima ili buttadentros, piše punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari