trovanje hranomFoto: Nicoleta Ionescu / Shutterstock

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), za trovanje hranom najčešće su odgovorne sledeće namirnice.

1. Sirovo meso

Proizvodi od sirovog mesa mogu sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117.000 infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje; E. coli, koja može dovesti do po život opasnog hemolitičko-uremijskog sindroma u do 10 posto infekcija; i salmonelu koja je povezana s 1,35 miliona infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje, prenosi N1.hr.

CDC takođe saopštava da je većina sirovih proizvoda od živine kontaminirana Campylobacterom, vrstom bakterije koja je povezana s približno 1,5 miliona bolesti u SAD-u svake godine. Takođe, mogu biti kontaminirani i vrstom bakterije Clostridium perfringens koja je uzrokuje bolest kod otprilike milion stanovnika SAD-a svake godine, ali i salmonelom.

“Ako jedete piletinu i primetite da je njena unutrašnjost još uvek ružičaste boje, ja bih je bacio. Ako piletina nije dobro pečena, možete biti izloženi salmoneli i drugim vrstama bakterija”, naveo je nutricionista Džesi Feder.

2. Voće i povrće

Iako je voće i povrće ključno za zdravu ishranu, i ono može biti kontaminirano salmonelom, E. coli i Listeriom. Da biste se zaštitili, svakako ga najpre dobro operite, savetuje CDC. Tek kada ga dobro operete, onda možete preći na ljuštenje.

3. Sirovi mlečni proizvodi

Iako neki tvrde da sirovi mlečni proizvodi mogu biti od koristi za zdravlje, stručnjaci se s tim ne slažu. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da takve teze nisu naučno potvrđene.

CDC ističe da su sirovo mleko i proizvodi od sirovog mleka često kontaminirani Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom, a sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti.

4. Jaja

Jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, što može biti prilično rizično za zdravlje, a u teškim slučajevima može dovesti i do smrti, navodi CDC. Da biste se zaštitili, jaja je potrebno ispravno čuvati u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

5. Morski plodovi

Sirovi plodovi mora i školjke najčešće se povezuju sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koja se najčešće javlja u ostrigama i povezana je s 80.000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine, piše Best life.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari