cicvaraFoto: Shutterstock/Green Mountain Montenegro

Cicvara je ukusno tradicionalno jelo koje se najčešće priprema na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Mešavina kuvanog kukuruznog brašna, vode i masti ili putera kuva se lagano dok ne postane gusta homogena smesa, koja se najčešće služi uz beli sir ili jogurt, po želji.

Cicvara je poznata po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu, a najčešće se služi za doručak ili kao prilog drugim jelima. Zbog svoje jednostavne pripreme i hranljivih sastojaka, često se priprema kod kuće, posebno tokom hladnijih meseci, pa sa tim u vezi, u nastavku delimo sa vama klasičan recept za ukusnu, kremastu cicvaru koju ćete voleti:

Cicvara

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 1 l vode30
  • 100 g putera (ili masti)
  • So po ukusu
  • 100 g sira (feta ili nekog drugog, po želji)
Cicvara - bogat i hranljiv doručak koji je idealan za hladne dane 1
Foto: Shutterstock/Green Mountain Montenegro

Priprema:

  1. U velikoj šerpi prokuvajte vodu, pa dodajte malo soli.
  2. Kada voda proključa, postepeno dodajte kukuruzno brašno uz stalno mešanje da biste sprečili stvaranje grudvica.
  3. Smanjite temperaturu i kuvajte uz mešanje oko 15-20 minuta, dok se smesa ne zgusne i ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
  4. U prokuvanu cicvaru dodajte puter i dobro promešajte da se otopi i sjedini sa smesom.
  5. Cicvaru poslužite toplu, uz sir, kajmak ili jogurt, po želji. Prijatno!

Bonus savet:
Cicvara se može pripremati i sa mlekom umesto sa vodom za bogatiji ukus. Uživajte u ovom ukusnom jelu!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari