Cicvara je ukusno tradicionalno jelo koje se najčešće priprema na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Mešavina kuvanog kukuruznog brašna, vode i masti ili putera kuva se lagano dok ne postane gusta homogena smesa, koja se najčešće služi uz beli sir ili jogurt, po želji.
Cicvara je poznata po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu, a najčešće se služi za doručak ili kao prilog drugim jelima. Zbog svoje jednostavne pripreme i hranljivih sastojaka, često se priprema kod kuće, posebno tokom hladnijih meseci, pa sa tim u vezi, u nastavku delimo sa vama klasičan recept za ukusnu, kremastu cicvaru koju ćete voleti:
Cicvara
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 1 l vode30
- 100 g putera (ili masti)
- So po ukusu
- 100 g sira (feta ili nekog drugog, po želji)
Priprema:
- U velikoj šerpi prokuvajte vodu, pa dodajte malo soli.
- Kada voda proključa, postepeno dodajte kukuruzno brašno uz stalno mešanje da biste sprečili stvaranje grudvica.
- Smanjite temperaturu i kuvajte uz mešanje oko 15-20 minuta, dok se smesa ne zgusne i ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
- U prokuvanu cicvaru dodajte puter i dobro promešajte da se otopi i sjedini sa smesom.
- Cicvaru poslužite toplu, uz sir, kajmak ili jogurt, po želji. Prijatno!
Bonus savet:
Cicvara se može pripremati i sa mlekom umesto sa vodom za bogatiji ukus. Uživajte u ovom ukusnom jelu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.