Čitajte deklaracije: Ovi sastojci su opasni za zdravlje 1Foto: Richard B. Levine / imago stock&people / Profimedia

 

Kada biraju upakovanu hranu u prodavnici, većina ljudi upoređuje cene, dok neki proveravaju i nutritivne vrednosti. Međutim, spisak sastojaka je često najvažniji, i svakako treba obratiti pažnju na njega.

Ako znate šta tražite, možete naučiti mnogo o vrednosti proizvoda. Upakovana hrana je praktična i ukusna, ali da bi zadržala svoj ukus, jarke boje i produženi rok trajanja, proizvođači često koriste sastojke koji izazivaju zabrinutost.

Minimalno obrađena, cela hrana pomaže vam da izbegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakovanim proizvodima. Međutim, kada se odlučite za prerađenu hranu, važno je da znate na koje sastojke morate obratiti pažnju. Ovih 10 sastojaka izaziva posebnu zabrinutost, prenosi Ordinacija.hr.

1. Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mlečnih proizvoda, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) je uobičajen sastojak. Tokom poslednjih nekoliko decenija, HFCS je postao popularan jer je jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i pomaže u održavanju teksture i vlažnosti hrane.
Međutim, istraživanja sugerišu da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i gojaznosti. Takođe, predstavlja izvor praznih kalorija koje ne samo da doprinose povećanju telesne mase, već mogu negativno uticati i na zdravlje zuba.

2. Natrijum nitrit

Natrijum nitrit se najčešće nalazi u suhomesnatim proizvodima, kao što su meso za roštilj, delikatesno meso i suhomesnati proizvodi. Ovaj konzervans pomaže da se zadrži prirodna boja mesa, ali sa sobom nosi i potencijalne zdravstvene rizike.
Istraživanja pokazuju da natrijum nitrit može proizvesti kancerogene jedinjenja, što povećava rizik od raka. Na sreću, mnogi brendovi sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata, pa upoređivanje sastojaka može pomoći da nađete zdraviju opciju.

3. Crvena boja

Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost u vezi sa bezbednošću boja za hranu, a crvena boja nije izuzetak. Proizvođači često dodaju ove boje u hranu i pića kako bi stvorili privlačniji izgled, naročito u proizvodima namenjenim deci.
Iako svetle boje čine proizvode atraktivnijim, one mogu imati negativne efekte na zdravlje. U jednoj studiji, pacovi izloženi crvenoj boji razvili su veću učestalost tumora štitne žlezde. Ova boja je takođe zabranjena u kozmetici zbog potencijalnog kancerogenog dejstva na životinje.
Zbog svih ovih rizika, preporučuje se izbegavanje boja za hranu i veštačkih boja u ishrani.

4. Titanijum dioksid

Iako je zabranjen u hrani u Evropi, titanijum dioksid se još uvek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD-u. Ovaj sastojak se često koristi za bele boje u hrani, poput kreme za kafu, žvakaćih guma, glazura i pudinga.
Istraživanja pokazuju da titanijum dioksid može da se akumulira u telu, potencijalno oštećujući DNK i hromozome. Trenutno, FDA razmatra mogućnost zabrane njegove upotrebe, ali do tada ga treba izbegavati.

5. Tercijarni butilhidrokinon (TBHQ)

TBHQ je sintetički antioksidans koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja, produžujući njihov rok trajanja. Često je prisutan u grickalicama, žitaricama, krekerima, pa čak i proizvodima za decu, kao što su žvakaće gume ili pileći medaljoni.
Istraživanja pokazuju da TBHQ može povećati učestalost tumora kod pacova, zbog čega se savetuje da se izbegava.

6. BHA i BHT

Butilovani hidroksianizol (BHA) i butilovani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se koriste u prerađenoj hrani, poput krekera i žitarica, kako bi sprečili užeglo stanje masti.
Iako FDA smatra da su BHA i BHT bezbedni u određenim granicama, studije na životinjama ukazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi. Takođe, oba aditiva mogu poremetiti hormonski sistem. Zbog ovih rizika, mnogi proizvođači se okreću prirodnim alternativama poput vitamina E.

7. Aspartam

Jedan od najčešće korišćenih veštačkih zaslađivača, aspartam se nalazi u gaziranim napicima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima sa niskim sadržajem šećera.
Iako neki ljudi prijavljuju blage nuspojave poput glavobolja i vrtoglavice, istraživanja sugerišu da aspartam može predstavljati ozbiljnije rizike. Studije povezuju aspartam sa problemima poput dijabetesa, gojaznosti, netolerancije na glukozu i insulin, kao i promenama u mikrobioti creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari