Pomelo je najveće citrusno voće, plod je velik poput dinje, pa i veći. Potiče iz Azije i glavni je predak grejpfruta na koji podseća ukusom, ali je slađi.
Kao i drugo citrusno voće, odličan je izvor vitamina C, a kao što je poznato, ovaj vitamin je snažan antioksidant koji pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija izazvanih delovanjem slobodnih radikala.
Pomelo je bogat još nekim vitaminima,kao što su, na primer, vitamini B1 i B2, ali i mineralima, kao što su bakar i kalijum, piše Živim.gloria.hr.
Dobar za varenje hrane
Obično se preporučuje da konzumiramo najmanje 25 grama vlakana na dan. Jedan pomelo sadrži šest grama.
Verovatno nećete pojesti baš ceo plod odjednom, ali dobro je znati da je naročito bogat netopivim vlaknima koja povećavaju zapreminu stolici, pa su dobra za prevenciju zatvora.
Prehrambena vlakna su i hrana za „dobre” bakterije koje žive u našim crevima.
Vlakna iz voća povezuju se s poboljšanjem gustoće kostiju, dugotrajnim održavanjem optimalne telesne težine, boljim zdravljem creva i mozga, kao i smanjenim rizikom od nekih hroničnih bolesti.
Uz vlakna, pomelo sadrži i proteine, a oba ova nutrijenta pomažu da se duže osećamo sitim, što dovodi do smanjenja ukupnog kalorijskog unosa.
Oljušteni pomelo, težak oko 600 grama, sadrži oko 230 kalorija, što je relativno malo za toliku količinu hrane.
Pomelo se može pohvaliti obiljem antioksidanata koji učestvuju u sprečavanju, kao i poništavanju štete nastale delovanjem slobodnih radikala.
Kad se nakupe u telu u većoj količini, ova nestabilna jedinjenja mogu dovesti do razvoja hroničnih bolesti.
Osim obilja vitamina C, pomelo sadrži još neke važne antioksidante, na primer, naringenin i naringin, flavonoide uobičajene u agrumima, a u svom sastavu ima i likopen, antioksidant obilno zastupljen u paradajzu.
Popravlja srčano zdravlje
Pomelo može uticati na sniženje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, masti povezanih sa srčanim bolestima.
U tronedeljnoj studiji u kojoj su pacovi dobijali koncentrisani ekstrakt pomela, njihov nivo triglicerida snižen je za 21 posto, ukupnog holesterola do 6 posto, a LDL (tzv. lošeg) holesterola i do 41 posto.
Druga studija je otkrila da pomelo može sniziti nivo masti u krvi sprečavajući telo da u potpunosti apsorbuje holesterol iz hrane.
Možda pomaže u borbi protiv raka
Pomelo bi mogao biti od pomoći u ubijanju ćelija raka i sprečavanju njihovog širenja. Studija na miševima pokazala je da ekstrakt kore pomela potiskuje rast tumora, podržava imuni sistem i ubija ćelije raka.
Neki laboratorijski testovi pokazali su da pomenuti antioksidant naringenin ubija ćelije raka prostate i gušterače, kao i da usporava širenje raka pluća.
Kako konzumirati ovo citrusno voće?
Pamelo bi pre jela trebalo oljuštiti, a to se radi kao i s pomorandžom; isecite zamišljeni vrh voća, a potom nožem napravite nekoliko rezova u kori, od vrha do dna ploda.
Zatim jednostavno oljuštite koru, deo po deo. Kao i ostalo citrusno voće i pomelo je belom membranom podeljen na režnjeve koji se lako odvajaju.
Potreban je oprez! Ko uzima statine trebalo bi da izbegava pomelo, jer to citrusno voće, baš kao i grejpfrut, sadrži furanokumarine, jedinjenja koji mogu uticati na metabolizam statina.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.