Čoko-moko torta je poznata torta u srpskoj kuhinji, karakteristična po bogatom čokoladnom ukusu i jednostavnom pripremanju. Ime dolazi od kombinacije čokolade i reči „moka“, koja se u ovom slučaju odnosi na korišćenje kisele pavlake, ali ne i na kafu, kao što naziv može sugerisati.
Iako vam je klasičan čoko-moko torta recept sa čokoladnim mlekom verovatno poznat, danas sa vama delimo nešto drugačiju, nepečenu verziju koja je idealna za letnje temperature i još ukusnija od originala. Stoga, ukoliko želite da svoje najdraže počastite nekom kremastom čokoladnom poslasticom, ova čoko-moko torta mora se naći na vašem repertoaru. Evo kako da je brzo i lako pripremite:
Čoko-moko torta recept
Sastojci:
Kora:
- 200 g mlevenog keksa (može digestiv ili neki sličan)
- 150 g mlečne čokolade
- 100 g putera
Fil:
- 200 g kisele pavlake
- 200 g slatke pavlake
- 150 g mlečne čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Kora:
- Na laganoj vatri otopite čokoladu i puter. Kada se sve otopi i sjedini, skinite sa vatre.
- Dodajte mleveni keks u otopljenu čokoladu i puter. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Pomešani keks i čokoladu prespite u kalup sa obručem prečnika 20-22 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Dobro pritisnite smesu ka dnu kalupa i stavite u frižider da se stegne.
Fil:
- Na laganoj vatri otopite čokoladu, a zatim je ostavite da se malo ohladi.
- Umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte kiselu pavlaku. Dodajte i šećer u prahu i vanilu, pa sve dobro sjedinite.
- Dodajte otopljenu čokoladu u pavlaku i sve dobro sjedinite.
- Fil prelijte preko ohlađene kore i ravnomerno rasporedite. Vratite tortu u frižider na najmanje 4 sata, ili najbolje preko noći, da se dobro stegne.
Dekoracija (opciono):
- Kada se čoko-moko torta ohladi i dobro stegne, možete je, po želji, dekorisati umućenim šlagom, voćem i rendanom čokoladom i bacite se na uživanje u svakom savršeno kremastom čokoladnom zalogaju!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.