čokoladni mafiniFoto: Shutterstock/Alena_Kos

Čokoladni mafini su mnogima omiljena verzija ovog peciva, jer ko još ne voli čokoladu?! Mekani i sočni, obogaćeni komadićima mnogima omiljenog slatkiša, čokoladni mafini su ukusan desert koji se brzo pravi, a još brže nestaje iz tanjira.

Čokoladni mafini mogu se jesti za užinu ili kao desert uz šolju omiljenog toplog napitka. Budući da nam stiže jesen, ova kombinacija biće savršeno okrepljenje kada se umorni vratite sa posla ili uveče dok ušuškani u ćebence gledate omiljeni film. Evo kako brzo i lako možete napraviti čokoladne mafine koji svaki put ispadnu savršeno:

Čokoladni mafini

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g čokolade (mlečne ili crne), iseckane na komadiće
Čokoladni mafini - brza i ukusna poslastica koju svi vole 1
Foto: Shutterstock/Nikenbellani

Priprema:

  1. Uključite rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine tako što ćete staviti papirne korpice ili podmazati kalup.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao u prahu, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  3. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje i vanilin šećer. Sve dobro izmešajte.
  4. Polako dodajte mokre sastojke u suve, mešajući samo dok se ne sjedine. Nemojte mešati previše – malo grudvica je u redu. Na kraju, dodajte iseckanu čokoladu i lagano promešajte.
  5. Rasporedite smesu u kalupe, tako što ćete svaku korpicu napuniti do 2/3. Pecite u zagrejanoj rerni 18-20 minuta, ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe suva.
  6. Ostavite mafine da se hlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
  7. Skuvajte omiljeni topli napitak i uživajte u sočnim čokoladnim mafinima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari