Čokoladni raspucanci su slatki prhki kolačići intenzivnog ukusa i vrlo zanimljivog izgleda, koji su kao stvoreni za praznično posluženje. Hrskavi spolja, a meki iznutra, ovi kolačići tope se u ustima, pa im je vrlo teško odoleti…
Čokoladni raspucanci prave se brzo i lako, a još brže nestaju sa tanjira. Iako su već dovoljno aromatični, možete ih obogatiti i drugim omiljenim dodacima po želji. Savršeni su u bilo kojoj kombinaciji, a tačan recept za ovu neodoljivu prazničnu poslasticu, koji smo pronašli na sajtu Punkufer, pogledajte u nastavku:
Čokoladni raspucanci
Sastojci:
- 170 g crne čokolade
- 115 g putera
- 2 jajeta
- 100 g običnog brašna
- 125 g šećera (smeđeg ili belog)
- 20 g gorkog kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 i po kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- šećer u prahu za valjanje
Foto: Shutterstock/TalyaAL
Priprema:
- U činiji pomešajte i prosejte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
- Čokoladu i puter zajedno otopite na pari. Ostavite da se ohladi 10 minuta, pa dodajte šećer i dobro promešajte.
- Zatim u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte ručno, a zatim dodajte i ekstrakt vanile. Na kraju postepeno dodajte i suve sastojke i sve dobro izmešajte.
- Smesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lepo stegne.
- Kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite smesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte kuglice u šećer u prahu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ne treba da ih pritiskate, ali pazite da razmak između kuglica bude najmanje 4-5 cm, jer će se tokom pečenja raširiti.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C (po mogućnosti sa ventilatorom) oko 10-12 minuta.
- Nakon pečenja, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.
- Čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji 7 do 10 dana.
Čokoladni raspucanci su izvrsni uz kafu, čaj ili kuvano vino. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.