Crno vino izaziva jaku glavobolju, a naučnici su konačno otkrili tačan razlog 1Crno vino, Foto: Innocenti / ImageSource / Profimedia

Sigurno ste čuli nekoga kako kaže da pije isključivo belo vino jer mu crno stvara glavobolju, a kao uzrok najčešće se navodi prisustvo sulfita, ali da li je to zaista tako?

Crno vino može izazvati jaču glavobolju od drugih alkoholnih pića zbog flavonola, koji usporavaju razgradnju alkohola, pokazuje istraživanje. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u grožđu sazrelom na suncu, može da izazove glavobolju u roku od 30 minuta nakon pijenja vina, otkrili su američki naučnici, piše The Sun.

Kvercetin se razlaže na jedinjenja koja sprečavaju pravilno varenje alkohola, što dovodi do akumulacije acetaldehidnog toksina koji izaziva glavobolju. Neki ljudi će verovatno jače reagovati na antioksidante, a neki manje.

„Pretpostavljamo da kada podložni ljudi konzumiraju vino sa kvercetinom, razvijaju glavobolje. Mislimo da smo konačno na putu do objašnjenja ove misterije“, rekao je profesor Moris Levin sa Univerziteta u Kaliforniji.

Kvercetin je antioksidans koji se nalazi u agrumima, jabukama, luku, peršunu, žalfiji, čaju i crvenom vinu. Hemikalija je povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti, visokog holesterola, raka i visokog krvnog pritiska.

Odraslima se ne preporučuje da piju više od 14 jedinica alkohola nedeljno, što je ekvivalentno jednoj i po boci vina. Previše pijenja alkohola može da izazove glavobolju sledećeg dana jer izaziva dehidraciju, koja je među glavnim krivcima za mamurluk, piše The Sun, a prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari